Index Vakbarát Hírportál

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a hőség miatt hét vármegyében

2023. augusztus 24., csütörtök 13:00 | aznap frissítve

Az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentes időjárás miatt csütörtöktől hét vármegyében lép életbe a tűzgyújtási tilalom.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével – csütörtöktől tűzgyújtási tilalom lép életbe hét vármegyében.

Fokozottan tűzveszélyes időszakot rendeltek el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

Az intézkedést azzal indokolták a közleményben, hogy az érintett területeken továbbra sem várható elegendő csapadék. Emellett a kánikula miatt megnőtt a kockázata az intenzívebb, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulásának, amelyekből könnyen alakulhatnak ki koronatüzek is.

A TŰZGYÚJTÁSI TILALOM IDEJÉN TILOS TÜZET GYÚJTANI A KÜLTERÜLETI INGATLANOKON FEKVŐ ERDŐKBEN ÉS FÁSÍTÁSOKBAN, VALAMINT AZOK 200 MÉTERES KÖRZETÉBEN.

A korlátozás ideje alatt nem szabad tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakó helyeken sem.

A Nébih arra kéri az embereket: fokozottan ügyeljenek rá, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az út menti növényzetet. Hozzátették: belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők – áll a közleményben.

Folytatódik a kánikula, hétvégére enyhülés jöhet

Mint írtuk, csütörtökön és pénteken sem enyhül az elképesztő hőség. A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25, 26, a déli tájakon és városi környezetben pedig 27, 28 fok körül alakul. A hétvégén nő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, így vasárnap már többfelé lehet csapadékra számítani. 

Rovatok