Index Vakbarát Hírportál

A Balaton partján derült ki, hogy mi a magyar érdek

2023. augusztus 25., péntek 19:39

A tihanyi politikai fesztiválon, a Tranziton Dömötör Csaba államtitkár Mesterházy Attilával, az MSZP korábbi elnökével, miniszterelnök-jelöltjével, a Szocialisták és Demokraták egyik alapítójával vitázott többek között a magyar érdekről.

Milyen szerepe lehet az Európai Uniónak a multipoláris világrendben? – szólt a beszélgetés egyik témája. Dömötör Csaba szerint az Európai Uniónak minden esélye megvan arra, hogy legyen szerepe ebben a világrendben, de most nem ebbe az irányba mutatnak a folyamatok. A legaggasztóbb válságjelnek azt nevezte, hogy az európai gazdasági szuverenitás végletesen gyengül,

a magyar miniszterelnökön és a francia elnökön túl viszont nem volt olyan szereplő, aki azt mondta volna, hogy nézzék meg, mi az európai gazdasági érdek.

Mesterházy Attila úgy látja, a következő időszakban kardinális kérdés lesz, hogy az Emmanuel Macron-féle stratégiai szuverenitás elve mentén haladnak, vagy valamilyen más megoldás lesz.

A politikus kifejtette:

Amit a francia elnök szeretne, az a magyar nemzeti érdekek szempontjából nem annyira jó. Az számomra elfogadhatatlan, hogy a kisebb országoknak ne legyen beleszólásuk a külpolitikai kérdésekbe, mert így a nagyobbak át tudnának lépni a kisebb országok érdekei felett.

„Én nem kaptam Soros-ösztöndíjat, Orbán Viktor igen”

Dömötör Csaba a vita során kifejtette, van hatása annak, ha milliárdszámra érkezik külföldről támogatás egy kampányba, amivel nem csak a választást próbálták befolyásolni, mert „két választás között ezek az összegek megjelennek a parlamenti pártok politikájában. Bárcsak lenne olyan baloldali párt a parlamentben, amely azt nézni, hogy mi a jó az országnak”.

Mesterházy Attilában az a kérdés merült fel, hogy ezen logika mentén miért kapott magyar banktól hitelt a francia Marine Le Pen pártja, vagy miért akarnak beleavatkozni a szlovén belpolitikába. „A magyar kormányt csak akkor zavarja ez, ha valamilyen formában ők az érintettek” – vélekedett az MSZP korábbi politikusa, hozzátéve: a Fideszt az alapításánál Soros György támogatta, sőt, Orbán Viktor kapott Soros-ösztöndíjat, Mesterházy Attila nem.

Dömötör Csaba leszögezte, az, hogy egy politikai erőnek van véleménye vagy szövetségese, az teljesen más, mint az, hogy pénz érkezett külföldről, ennek látják lenyomatát azóta is. Abban egyetértettek, hogy akik ilyen támogatást kaptak, el kell számolniuk vele, de Mesterházy Attila jelezte, a pártok nem kaptak külföldről pénzt.

A volt miniszterelnök-jelölt visszakérdezett: ha lehet véleményt nyilvánítani, akkor miért baj, hogy bizonyos országokban, például Svédországban kritizálják a magyar kormányt, miközben a magyar miniszterelnöknek is van véleménye Joe Bidenről vagy Ursula von der Leyenről.

Dömötör Csaba rámutatott, amikor az hangzik el, hogy meg kell törni Magyarország fejlődését, akkor azt nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni, ráadásul vannak olyan országok, amelyek azért lobbiznak, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, azért lobbizni, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat, csak azért, mert nem tetszik az adott kormány színezete, az téves politikai szándék, ő nem tenne ilyet, mert ezzel a magyar embereket károsítják meg.

Ezer dologban nem értek egyet az Orbán-kormánnyal, de nem annak szurkolok, hogy recesszió legyen az országban

– tette világossá Mesterházy Attila.

Csütörtökön, a Balaton partján, Tihanyban kezdődött a politikai évadnyitó Tranzit Fesztivál. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vitájáról itt számoltunk be. A program Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatódott.

(Borítókép: Dömötör Csaba és Mesterházy Attila a Tranzit politikai fesztiválon 2023. augusztus 25-én. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok