Index Vakbarát Hírportál

Alig két héttel tanévkezdés előtt tudták meg a nágocsi szülők, hogy nem nyit ki a helyi iskola

2023. augusztus 29., kedd 10:26

Egyik napról a másikra derült ki, hogy ötven év után nem indul el az oktatás a Somogy vármegyei Nágocs általános iskolájában. A szülőket a döntésről augusztus második felében tájékoztatták, azzal a kommenttel, hogy a szomszédos településen működő andocsi anyaintézmény mindenkit szeretettel vár, akinek pedig nem tetszik, mehet, amerre lát. Bár az indoklásban az szerepelt, hogy nincs meg a törvényileg előírt gyereklétszám, a helyiek szerint ennél többről szól a történet.

Már csak pár nap, és megkezdődik a 2023–2024-es tanév. Míg sok család kimondottan várja, hogy becsengessenek, másoknak komoly stresszel jár ez az időszak. Különösen igaz ez azokra a nágocsi szülőkre, akiket az utolsó pillanatban, kevesebb mint két héttel az iskolakezdés tájékoztattak arról, hogy a helyi iskola a következő tanévre nem nyitja ki a kapuit.

A hírt a nágocsi tagiskola anyaintézménye, a szomszédos településen működő Andocsi Szent Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése közölte a szülőkkel. Az értekezletről egy hangfelvétel is készült, amely az Index birtokába jutott.

Az elhangzottak alapján Nágocson a gyereklétszám jelentett problémát, a település már a törvényben előírt minimumot sem tudta teljesíteni, ezért született meg a szüneteltetésről szóló határozat.

Minden itt dolgozó pedagógusnak helye van Andocson. Megcsináljuk úgy az órákat, hogy mindenkinek legyen munkája, és a nágocsi gyerekeket is sok szeretettel várjuk, az utazási költségekről a tankerület gondoskodik

– így próbálta csillapítani a kedélyeket annak az iskolának az igazgatója, ahova átvennék a diákokat és a tanárokat.

Az értekezleten részt vevő szülők kétkedve fogadták az anyaintézmény vezetőjének szavait, már önmagában azt is megkérdőjelezték, hogy valóban a csökkenő gyermeklétszám jelent-e problémát. Egyes vélemények szerint inkább a két település között húzódó ellentét áll a háttérben, illetve az, hogy az andocsi iskola több gyermeket akar a jövőben felmutatni, ehhez pedig a tagiskola szüneteltetése is egy szükséges lépés.

A feltevésekre reagálva az andocsi anyaintézmény vezetője úgy szólt:

Minden pletykával ellentétben nekünk nincsenek létszámproblémáink, a nágocsi gyerekek nélkül is megvagyunk. Egyedül az első osztály necces, de abban bízunk, hogy az is összejön, igaz, azért még erősen kell kampányolnunk

– fogalmazott, majd kitért arra, hogy az osztálylétszámok kialakítása mellett a tantestület felállítása is évek óta kihívást jelent.

„Kényszerpályára vagyunk állítva, nincs mozgásterünk, az összevont osztályokra lehetetlen tanítót kapni, de mi azon leszünk, hogy megoldjuk az előttünk álló nehézségeket. Ettől függetlenül ha önök nem akarják Andocsra hozni a gyerekeket, akkor ne hozzák oda, bár nem gondolom, hogy rossz helyük lenne ott” – jelentette ki az andocsi intézményvezető, hozzátéve, hogy technikailag most minden diák átkerül hozzájuk, így már a papírokat is tőlük kell kikérni, ha valaki mégis úgy dönt: más iskolát választ.

Talán nem meglepő, de az utolsó pillanatos tájékoztatás sok szülőt felháborított. Egy anyuka az értekezleten azt mondta:

Augusztus végén vagyunk, mindjárt itt van a szeptember 1-je, és azt várják, hogy a tanárok új munkahelyet, a szülők pedig új iskolát keressenek. Mindenkit megvisel ez a helyzet

– jegyezte meg. 

Egy apuka pedig arról beszélt:

Szörnyű, hogy ezt megcsinálják a nágocsi iskolával. Ugye senki nem gondolja, hogy ez az intézmény még valaha kinyit. Most leveszik a függönyöket, és azok többé nem kerülnek vissza

– mutatott rá, utalva arra, hogy a működés felfüggesztése nem csupán az aktuális gyermeklétszámról, hanem egyfajta teljes ellehetetlenítésről szól.

Ezt végül az andocsi anyaintézmény vezetője is elismerte, az értekezlet második felében ugyanis tett egy olyan megjegyzést:

„Ha van gyerek, ha nincs gyerek, ez akkor is megtörténik.”

Most lett volna ötvenéves az iskola

A történtekről Simor Ákos, Nágocs polgármestere is nyilatkozott az Indexnek. Kiemelte, hogy sokkal jobb lett volna, ha időben kiderül, mi lesz az iskola sorsa. Úgy véli ugyanakkor, hogy miután a tavalyi évben már az ötödik és a hatodik osztály sem működött, valamilyen szinten borítékolható volt a döntés, túl nagy meglepetés nem érte.

„Minden évben azt reméltük, hogy tudjuk ezt még egy kicsit tolni, de tudtuk: a végtelenségig nem lehet. Ettől függetlenül hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem bánt a dolog, most lett volna ötvenéves az iskola, ide járt az édesanyám, ide jártam én, és ide jártak a lányaim, sajnos a harmadik gyermekem már nem itt fejezi be a tanulmányait” – mondta csalódottan az Indexnek Simor Ákos.

Mi lesz a gyerekekkel?

Lapunk több szülővel is felvette a kapcsolatot, leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mit terveznek szeptembertől, hova íratják be a gyermeküket.

Egy édesapa lapunknak azt mondta:

Igaz, hogy Andocs csak három kilométerre van, de az biztos, hogy nem viszem oda a gyerekem, az ottani iskola lenne az utolsó, ahova beíratnám. Inkább elvisszük Tabra, ami bár 13 kilométerre van, és korábban kell majd kelnünk, de az oktatás színvonalából nem engedünk

– mondta az apuka, hozzátéve, hogy úgy tudja, több szülő Törökkoppányban és Balatonföldvárban gondolkodik, Andocs nem túl népszerű a helyiek körében.

Abba, hogy milyen problémák vannak a kétes megítélésű intézményben, egy anyuka avatott be bennünket. Mint azt a szerkesztőségünknek küldött levélben leírta: 2020 augusztusában íratta be autista gyermekét az andocsi iskolába, ahol az ígéretekkel ellentétben nem kapta meg azt a speciális oktatást és fejlesztést, amire szüksége lett volna.

Az osztályfőnök elkezdte kiutálni a gyermekemet. Megalázta, személyét megsértette, és közölte, hogy sohasem fogja elfogadni a fiam, azon lesz, hogy minél előbb eltűnjön az iskolából. Az online oktatás alatt is folyamatosan bántotta, pedig nem csinált semmi rosszat. A gyermekem egy év alatt visszafejlődött, az állapota sokat romlott, jelenleg is nyugtatót szed, mert szorong

– idézte fel az andocsi iskolához köthető emlékeit egy anyuka, aki a történtek után Nágocsra vitte át a gyermekét.

Ott megfelelő szakemberek kezei közé került, ahol figyelembe vették azt, hogy autista, és tudták őt kezelni. Megkapta a fejlesztéseket, örömmel ment iskolába. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy egy ilyen fantasztikus iskolát bezárnak azért, mert Andocs érdekei ezt kívánják meg. Így akarják növelni a létszámot, mert senki sem viszi oda a gyerekét. Nincs meg az a színvonalas oktatás, ami Nágocson megvolt. Andocson ígérnek minden jót és szépet, de sajnos semmi sem valósul meg

– fogalmazott meg éles kritikát az édesanya.

Információink szerint a nágocsi tagintézmény korábbi igazgatója – akit a szülők kifejezetten kedveltek – azt tervezte, hogy nyugdíjas kora ellenére még folytatja a tanítást, ám így, hogy „kihúzták a lába alól a talajt”, már nem kívánja folytatni. Úgy tudjuk, már a kulcsokat is elvették tőle, ez a fajta búcsú pedig különösen rosszul érintette.

Lapunk levélben fordult az Andocsi Szent Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolához, de megkeresést küldtünk az illetékes Siófoki Tankerületi Központnak is, cikkünk megjelenéséig azonban egyik helyről sem kaptunk választ.

(Borítókép: Antenna / Getty Images)

Rovatok