Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin szerint Magyarország karakán, kimondja azt, amit gondol

2023. szeptember 4., hétfő 19:35

Misszióvezetői értekezletet tartott Novák Katalin hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A köztársasági elnök a kárpátaljai magyarság helyzetéről is elmondta az álláspontját.

A köztársasági elnök a Magyarország nagyköveteinek tartott előadásáról öt főbb pontot emelt ki. 

Novák Katalin jó szövetségesként jellemezte Magyarországot. Úgy véli, hogy hazánk egy olyan szövetséges, amelyre lehet számítani, hogyha élesre fordul a helyzet.

Kész kockázatokat is vállalni a szövetségeseiért, és soha nem szegi meg az adott szavát. Egy olyan szövetséges, amely határozott: karakán, kimondja azt, amit gondol, de legalább lehet számítani arra, hogy amit mondott, azt fogja cselekedni, és azt mondja, amit gondol.

– fogalmazott közösségi oldalán Novák Katalin.

A kárpátaljai magyarságot nem foszthatják meg a jogaiktól

A köztársasági elnök leszögezte, hogy a béke pártján állunk, az első pillanattól kezdve elítéljük Oroszország agresszióját, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

kárpátaljai magyarság helyzetéről kiemelte, hogy „ragaszkodunk jogaikhoz és nyelvhasználatukhoz, és ragaszkodni fogunk a jövőben is”.

Mint mondta, nem várhatják el Magyarországtól, hogy a Kárpátalján élő magyarokra nézve olyan kompromisszumok szülessenek, amelyek csorbítják vagy megfosztják őket a jogaiktól.

A Nyugat-Balkán kultúrája nyilvánvalóan európai kultúra

Novák Katalin szerint Magyarország célja, hogy a Nyugat-Balkán jogi értelemben is csatlakozzon Európához. „A térség országainak ugyanis nem kell bebizonyítaniuk, hogy európaiak, a Nyugat-Balkán kultúrája nyilvánvalóan európai kultúra” – tette hozzá.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy szeptember 14–15-én ötödik alkalommal tartják a kétévente megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozót, amelyre számos állam- és kormányfő is érkezik. Novák Katalin a jövő év második felében a világ női vezetőit szeretné vendégül látni Budapesten.

Rovatok