Index Vakbarát Hírportál

Döcögősen indul a tanév, sokkoló tapasztalatok érkeztek a tanárhiányról és a rossz körülményekről

2023. szeptember 5., kedd 14:14

Udvart takarító szülők, fizikát tanító magyartanár, elromlott fénymásoló, lefújt kirándulások, betöltetlen álláshelyek, ki nem fizetett túlmunka. Bár még csak három napja tart az új tanév, szülők és pedagógusok egybehangzó véleménye szerint a helyzet már most elkeserítő. Összeállítás.

Szószóló a magyar közoktatásért – ezzel a névvel élesztette újjá korábbi akcióját hazánk ismert szülői szervezete, a Szülői Hang. A kezdeményezés célja, hogy széles körben láthatóvá váljanak az iskolákat sújtó problémák, legyen szó a tanárhiányról, a túlterheltségről, vagy épp a már-már elviselhetetlennek mondható körülményekről. Noha az ilyen típusú felhívások elsősorban a negatív tapasztalatokkal rendelkezőket szólítják meg, az összkép szempontjából ez nem sok vigaszt jelent. Az eddig befutó visszajelzésekből szemezgettünk.

„Magyar szakos fogja tartani a fizikaórákat"

A többség szerint a legnagyobb problémát a tanárhiány jelenti. Van, ahol nincs többé pedagógiai asszisztens, pedig igény az lenne rá. A szakirányú végzettség egyre inkább luxusnak számít, de a „betöltetlen álláshelynél” minden jobb. A konkrét történetek így szólnak:

„Nincs takarító, koszos minden”

A tanárhiány mellett a rossz körülményekről is sorra érkeznek a visszajelzések, többek között az alábbi problémákra hívták fel a szülők és a pedagógusok a figyelmet.

Eltérő mértékben, de mindenki szerint tenni kell valamit

Az Index nemrég párhuzamos interjút közölt az oktatás főszereplőivel, cikkünkben a pedagógushiányról és a körülményekről is szó esett. Előbbinél egyértelműen kiderült, hogy a felek között nincs egyetértés: míg Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja szerint „katasztrofálisak az állapotok” – és ezt a véleményt osztotta Merucza Tibor Alex, az Adom Diákmozgalom kommunikációs elnöke is, – addig Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: az érdekvédők által kommunikált 16 ezres tanárhiányt erős túlzásnak tartja. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója azt ugyanakkor elismerte, hogy a körülményeken bizony javítani kell.

Olyan szintre kell emelni az illetményeket, hogy azok a pedagógusi pálya kiválasztásakor ne jelentsenek visszatartó erőt, a pályán lévők pedig maximálisan a nevelésre-oktatásra tudjanak koncentrálni

– fogalmazott, majd hozzátette: „Előbb-utóbb azzal is foglalkozni kell, hogy a jelenlegi infrastrukturális körülmények mennyire szolgálják a diákok és a pedagógusok érdekeit". A teljes interjút ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Index)

Rovatok