Index Vakbarát Hírportál

Több mint egy tucat elektromos kisbuszt kapott a diákok mentorálásával foglalkozó program

2023. szeptember 5., kedd 16:37

A Tanítsunk Magyarországért! program 13 elektromos Mercedes kisbuszt kapott, a járművek 273 millió forintba kerültek – közölte György László kedden a Miskolci Egyetemen. A Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjáért felelős kormánybiztos szerint azért is jelentenek nagy segítséget a kisbuszok, mivel az átadott járművekkel az iskolások eljuthatnak a közelükben lévő nagyvárosokba és az ott található oktatási intézményekbe.

Ahhoz, hogy a gyerekek megismerjék a világot, az egyetemista mentorok munkájára és mobilitásra van szükség – mondta György László kedden a Miskolci Egyetemen a környékbeli mentorált gyermekeknek szervezett élménynapon.

A Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjáért felelős kormánybiztos, aki két elektromos kisbuszt adott át, elmondta: a környékbeli településeken élő gyermekeknek nehézséget okoz, hogy eljussanak Miskolcra, Budapestre vagy az ország más részeibe, ezért kisbuszokat kértek a kormánytól.

A Tanítsunk Magyarországért! program 13 elektromos Mercedes kisbuszt kapott, a járművek 273 millió forintba kerültek 

– közölte a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a kormány idén több mint 1 millió 100 ezer gyermeknek biztosít ingyen tankönyvet, országszerte folytatja az ingyenes és kedvezményes étkeztetést. Emellett előrehozta a családi pótlék kifizetését, hogy megkönnyítse a szülők számára a tanévre való felkészülést.

A mentorok könnyebben eljutnak a mentoráltakhoz

György László kifejtette: az átadott járművekkel az iskolások eljuthatnak a közelükben lévő nagyvárosokba, az ottani egyetemekre, szakképzési centrumokba, gimnáziumokba, munkahelyekre és „élményszerzést biztosító helyekre".

Országosan mintegy 1200 egyetemista mentorál 4700 általános iskolást

– jelezte a kormánybiztos, ismertetve, hogy a Tanítsunk Magyarországért! programban négy éve indult az első mentorálás, Miskolcon több mint száz mentor hatszáznál is több mentoráltat segít.

A program célja, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás rendelkezzen legalább szakmával vagy tanuljon tovább

hangsúlyozta nyilatkozatában György László az MTI tudósítása szerint. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Tanítsunk Magyarországért! Alapítványt elnöke közölte, a program lényege, hogy egyetemi oktatók által képzett hallgatók mentorálják az általános iskolás gyermekeket. Hozzátette, hogy a két kisbuszt egyebek mellett azzal a céllal kapták meg a Tanítsunk Magyarországért! programtól, hogy a mentorok könnyebben eljuthassanak mentoráltjaikhoz a településekre.

Korábban megírtuk, hogy szeptember 1. és december 31. között ingyen utazhatnak a Tanítsunk Magyarországért! programban részt vevő mentorok, mentoráltak és az őket kísérő pedagógusok a MÁV-Start, a GYSEV és a Volánbusz járatain.

Számos településről érkeztek az élménynapra

Horváth Zita elmondta, hogy a Kutatók éjszakájának napján, szeptember 29-én már délelőtt elindítják a programokat, hogy az élménynapon részt vevő iskolások és a távolabbi településekről érkezők is részt vehessenek az egyetem által szervezett programokon. 

A Miskolci Egyetemen szervezett élménynapon azok az általános iskolás osztályok vesznek részt, amelyek most lépnek be a mentorálásba – jelezte Murvainé Ádám Anetta, a Tanítsunk Magyarországért! program szakmai felelőse.

Hozzátette, hogy a rendezvényre – melyen hatvan mentor is részt vesz – az egyetem tizenöt partneriskolájának tizenkilenc osztályából mintegy háromszáz gyermek érkezett húsz tanár kíséretében, többek között Prügyről, Megyaszóról, Arnótról, Bükkaranyosról és Ongáról.

Rovatok