Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor zárt körű beszédének idején a másik térfélen újraélesztenének egy hagyományt

2023. szeptember 8., péntek 10:40

Orbán Viktor szombaton újra beszédet mond, a miniszterelnök ezúttal zárt körben, a kötcsei pikniken szólal fel. Aznap Budapesten Ujhelyi Istvánék próbálják feléleszteni a szárszói találkozók hagyományát, SzázSzó néven.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón elárulta, hogy idén is szeptemberben lesz a kötcsei piknik. Orbán Viktor miniszterelnök itt hagyományosan viszonylag széles, de zárt körben osztja meg gondolatait az ország előtt álló időszakról.

Azóta az atv.hu értesülése nyomán kiderült, hogy szeptember 9-én, a Dobozy kúrián lesz a találkozó, a kormányfő pedig várhatóan beszél majd

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor 2022-es kötcsei beszédében többek között úgy vélekedett, hogy a Fidesz új generációjának akár 2060-ig is képesnek kell lennie kormányozni.

Szárszó helyett SzázSzó

Farkasházy Tivadar és családja először 1993-ban szervezett találkozót balatonszárszói nyaralójuk kertjébe. A 2003-ig rendszeresen, majd egy nagyobb szünet után 2016-ig megtartott eseményen a politika és a gazdaság, valamint a tudomány és a művészet képviselői is részt vettek, hogy megvitassák az aktuális közéleti, társadalmi kérdéseket.

A szárszói találkozó hagyományát Ujhelyi István és Horgas Péter szervezésében szombaton Budapesten, a Margitszigeten próbálják tovább vinni, SzázSzó néven.

„Ugyanazt és ugyanúgy bizonyosan nem lehet azonnal létrehozni, de civil és közéleti bázison – Farkasházy Teddy egyetértő támogatásával és Horgas Péter elismert díszlettervező, civil aktivista barátom egyenrangú szervezői segítségével – mi most kísérletet teszünk a folytatásra” – fogalmazott lapunknak írt véleménycikkében az európai parlamenti képviselő, hozzátéve:

A SzázSzó Találkozó nem akar több vagy más lenni, mint ami: a közös hazánk iránt elkötelezett, a minket körülvevő politikai és gazdasági rendszereket megérteni és meghaladni kívánó közéleti döntéshozók, elemzők, gazdasági szakemberek, művészek találkozója. Egy zárt körű, de nem titkos közéleti program, amely a Farkasházy Teddy szervezésében legendássá lett szárszói találkozók megálmodóitól veszi át jelképesen a stafétát.

Farkasházy Tivadarral, vagy nélküle?

A meghívókat, valamint a szervezést illetően azóta volt egy rövid csörte Ujhelyi István és Farkasházy Tivadar között, ami utóbbi bocsánatkérésével zárult.

Farkasházy Tivadar a Népszavában megjelent publicisztikájában a SzázSzóval kapcsolatban leszögezte, hogy „1. Nem kezdem velük újra Szárszót. 2. Nem adok át stafétát. 3. Nem hívtam meg rá senkit”.

Közölte azt is, hogy semmi kifogása az ellen, ha összehoznak egy hasonló eseményt, mint Szárszó volt, „erről biztosítottam Ujhelyit, csak ne a nevemben, s ne nevezzék annak. Örömmel üdvözöltem volna a helyszínen, beugorva egy órára, de ha ott hozom szóba, csak rontanám vele a bizonyára jó hangulatot, így már csak a távolból tudok minden jót kívánni hozzá”.

Ujhelyi István erre reagálva kifejtette, hogy „Teddy minden előzetes jelzés nélkül, általunk nem ismert okok miatt jelentette be, hogy kiszáll a SzázSzó Találkozóból. Egy általam nagyra tartott ember írását a levelezéseink minden részletének nyilvánosságra hozatalával egyértelműen és világosan megcáfolni méltatlan válasz lenne. Mindannyiunkra, de a korábban közösnek mondott célra tekintettel is.”

Az EP-képviselő világossá tette, a kezdetektől fogva személyesen és online is mindenben egyeztettet Farkasházyval, a meghívó szövegétől kezdve a kreatív anyagok formavilágán át egészen a programban részt vevő meghívottakig, a humorista javaslatait pedig minden esetben beépítették.

Farkasházy Tivadar a következő írásában már úgy fogalmazott, hogy

megkövetem Ujhelyi Istvánt, augusztus közepén kaptam tőlük egy meghívótervezetet, csak egy másik e-mail-címről, így most nem találtam, mivel azóta egy másik címről érkezett két rövid üzenete, s azt beütve nem mutatta.

A humorista ugyanakkor megjegyezte: „A nekem küldött tervezetben viszont nem szerepelt, hogy újrakezdjük a szárszói találkozót, amit mindenki kapott. Nem kezdem újra se velük, se nélkülük.”

„Teddy bocsánatkérését barátsággal elfogadjuk. Ahogy a meghívóban is szerepel: a szárszói találkozók után ugyanazt és ugyanúgy bizonyosan nem lehet azonnal létrehozni, mi a megkezdett hagyományt igyekszünk új helyszínen és új név alatt, de azonos értékek, illetve célok mentén életre hívni” – zárta le a kérdést Ujhelyi István.

(Borítókép: Orbán Viktor Kötcsén 2022. szeptember 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok