Index Vakbarát Hírportál

Megkérdezték Orbán Viktor politikai igazgatóját, hogy miért nem hívatták be az orosz nagykövetet

2023. szeptember 10., vasárnap 07:12

A szombati kötcsei pikniken kérdezték meg Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját arról, hogy miért nem hívatták be Oroszország nagykövetét a külügyminisztériumba amiatt az orosz tankönyv miatt, amely fasiszta felkelésként jellemzi az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot.

A szóban forgó tankönyvet Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője mutatta be részletesen az Indexen.

Az első erről szóló sajtóhírek után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: vannak olyan kérdések, amelyekről a kormány még csak vitázni sem hajlandó, és ezek közé tartozik az 1956-os forradalom is.

Tehát erről a kérdésről még csak vitázni sem vagyunk hajlandók [...]. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk

fogalmazott

A külügyminisztérium azonban ezen túl nem tett más lépést Oroszországgal szemben. A szombati kötcsei pikniken az MTI beszámolója szerint Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját is megkérdezték arról az újságírók, hogy miért nem hívták be az orosz nagykövetet.

Válaszában mindössze annyit mondott: 1956 hőseivel kapcsolatban egységes álláspont, hogy a magyar nemzet legfontosabb és kitüntetett szereplői, akik minden megbecsülést megérdemelnek. „Ezt elvárjuk minden országtól” – mondta. 

Orbán Balázs beszélt arról is, hogy Brüsszelben változásokat akarnak elérni, és ehhez Európában és Magyarországon is a jobboldali képviselőknek kell bizalmat kapniuk a jövő évi európai uniós választáson.

Szerinte Brüsszelt egy „háborúpárti és korrupt elit”  ejtette foglyul, akik  nagyon komoly károkat okoznak Európának. „Mi nem egy birodalmi Európát szeretnénk, hanem nemzetek Európáját” – hangsúlyozta.

Orbán Balázs nemrég az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának volt  vendége, akivel uniós vitákról, EU-s pénzekről, Ukrajnával való kapcsolatról, külföldi vendégmunkásokról és az úgynevezett „Lölő-jelenségről” is beszélgettünk.

Rovatok