Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlók miatt figyelmeztette a lakosságot a nógárdi település polgármestere

2023. szeptember 11., hétfő 14:12

Fokozott elővigyázatosságot kér a lakosságtól a diósjenői önkormányzat. A vasárnapi közlemény szerint megnőtt az embercsempész tevékenység a Nógrád vármegyében található községben. Székely József polgármester szerint „migrációs főútvonallá változott a Börzsöny″.

Honlapján tett közzé egy figyelmeztetést vasárnap a diósjenői önkormányzat, amelyben fokozott elővigyázatosságot kérnek a lakosságtól.

Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny, így községünk is

– írta a közleményben Székely József polgármester.

Kiemelte, hogy elmúlt napokban „döbbenetesen megnőtt az embercsempész tevékenység″ a faluban, ahol ismeretlen rendszámú kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel. A fiatal férfiakkal tömött furgonok jellemzően az éjszakai órákban jelennek meg. 

Székely József megjegyzi, hogy a helyi erdőben „hátizsákos – nem turistának kinéző – népes csoportokkal” is lehet találkozni.

Az, amit a híradóban láttunk a déli határról, az élőben zajlik a szemünk előtt

– fogalmazott a közleményben. 

Székely József fokozott elővigyázatosságot kért a lakosságtól. Figyelmeztetésében kérte, hogy „senki ne próbálja saját szakállára megállítani vagy feltartóztatni a járműveket, vagy csoportokat″.  Hozzátette, hogy amennyiben bárki fenyegetve érzi magát, hívja a segélyhívót.

Katonákat is bevet a szlovák kormány az illegális bevándorlás miatt

Ahogy beszámoltunk róla, Szlovákiában az év végéig mintegy 500 hivatásos katonát helyeznek készenlétbe, hogy szükség esetén vegyes járőrökben segítsék a rendőröket az illegális migrációval összefüggésben megnőtt feladataik ellátásában.

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök szerint az ország számára az illegális bevándorlás nem jelent közvetlen fenyegetést. Kijelentette: a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják, s eddig nem került sor komolyabb incidensekre.

A szeptember 6-án jóváhagyott javaslatot előterjesztő szaktárca az intézkedés szükségességét az országba belépő illegális bevándorlóknak az utóbbi időszakban megnövekedett számával és az ezzel összefüggő kihívásokkal indokolta.

Rovatok