Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont Intézet: Toronymagasan vezet a Fidesz, de gyengült a kötődés

2023. szeptember 12., kedd 15:03

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP továbbra is toronymagasan vezeti a pártversenyt. Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció, valamint a Mi Hazánk Mozgalom a legnépszerűbb, őket a Momentum követi.

A Nézőpont Intézet szeptember 4–6. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatást. Ennek értékelésében úgy fogalmaztak, hogy

továbbra is toronymagasan vezeti a Fidesz–KDNP a pártversenyt, februárhoz hasonlóan szeptemberben is minden második magyar választó a kormánypártokat választotta volna, de szavazóinak kötődése meggyengült. »Most vasárnap« a magyarok 51 százaléka ugyan vélelmezhetően a Fideszre szavazna, de közülük minden tizedik (a választók 5 százaléka) ebben már nem biztos, a kormánypártot csak valószínűleg és nem biztosan támogatná. A Fidesz-szavazók részleges elbizonytalanodása nem jelent elfordulást vagy más pártra való szavazást. A jelenség oka a szankciók és a háború okozta infláció és reálbércsökkenés lehet.

Az ellenzéki oldalon továbbra is a Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb párt, miközben a Jakab Péter-féle Nép Pártján a kutatás alapján erősödött, és már megelőzi többek között az MSZP-t és az LMP-t:

A Nézőpont arra hívta fel a figyelmet, hogy a sor végén található pártok „önálló indulása jelenleg végzetes lenne mindegyikük számára, így a közeljövőben várható, hogy közülük többen is fel fogják vetni, az MSZP társelnökéhez hasonlóan, az Európai Parlament képviselőinek választása előtt a közös listaállítás ötletét”. A közös EP-listára vonatkozó javaslattal kapcsolatban valamennyi pártot megkerestük, a válaszaikat itt olvashatja.

Rovatok