Index Vakbarát Hírportál

Kávéházat alapíthat Varsóban a Scruton

2023. szeptember 14., csütörtök 15:08

Állami pénzből alapíthat kávézót Varsóban a Magyarországon már több vendéglátóhelyet működtető Scruton.

A Sir Roger Scruton konzervatív angol filozófusról elnevezett láncolat vendéglátóhelyei a kormánypártiak törzshelyének számítanak Budapesten.

Most a Szabad Európa értesült arról, hogy a lengyel fővárosban is terjeszkedni szeretnének. A portál szerint először még egy 2022. júniusi estén, magyar és lengyel konzervatív politikusok találkozóján esett szó erről a tervről (magyar részről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke volt jelen). 

A portál szerint 2022 őszének végén egy kormányközeli alapítvány arról szerződött, hogy több mint 50 millió forintot biztosít támogatásként egy hasonló terv előkészületeire. A Szabad Európa szerint a közpénzből működő Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) célja az volt, hogy idén július végéig

megalapítsák a működtetéshez szükséges lengyelországi vállalatot, és lépéseket tegyenek egy, a kávézó befogadására alkalmas ingatlan felkutatására.

A portál szerint a projekt elindult, de az előzetes tervekhez képest késésben van, és egyelőre nem tudni, hogy mikor nyithatják meg a kávézót. A Scruton-láncot működtető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. ügyvezetője, Pesti Ivett úgy tájékoztatta a Szabad Európát, hogy „a projekt előkészítő munkálatai még zajlanak”. A Miniszterelnöki Kabinetiroda székhelyein egy közérdekű adatigénylés révén is betekinthettek az előkészületekbe, és több, az ügyre rálátó személlyel is beszélgettek. 

Bár a Scruton terjeszkedéséről a lengyel politikusok tudtak, arról nem, hogy mindez milyen pénzből valósul meg. Ezzel kapcsolatban Marek Kuchcinski – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke –, valamint  Sebastian Keciek budapesti lengyel nagykövet azt mondták: nem tudtak arról, hogy a tervet a magyar állam fogja finanszírozni. (A kabinetfőnök véletlenül még egy olyan üzenetet is elküldött az újságírónak, amelyet a munkatársainak szánt, akiket arra kért, hogy nézzenek utána, ki áll a Batthyány Lajos Alapítvány mögött.) 

Az alapítvány több olyan projektet is finanszírozott az elmúlt években, amelyek a Fidesz politikáját támogatják. Az alapítvány berkein belül működik a Danube Institute nevű agytröszt, amelynek egyik fő célja egy támogatáshoz kapcsolódó irat szerint a magyar kormányzati álláspontok „nemzetközi megjelenítésének erősítése az angolszász politikai döntéshozó elitekben”.

Azt pedig 1,6 milliárd forinttal segítették elő, hogy a The European Conservative című folyóirat kiadója brüsszeli irodát béreljen, és kiadjon egy online hírportált, amellyel a szervezet az európai uniós jobboldal kulcsintézményévé szeretne válni  – emlékeztetett a Szabad Európa. 

(Borítókép: Scruton kávézó. Fotó: scruton.hu)

Rovatok