Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi okozhatta a Balatonba zuhant rendőrségi helikopter balesetét

2023. szeptember 17., vasárnap 13:38

Az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt zuhant a Balatonba szeptember 7-én délután egy közel 40 éves rendőrségi helikopter. Mint kiderült, a szerencsének és a csapatmunkának köszönhető, hogy megúszták a pilóták.

Korábban megírtuk, hogy lezuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében, még szeptember 07-én délután. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. A balesetnek nem volt súlyos sérültje, a rendőrség vizsgálja az ügy körülményeit.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa a tanács legutóbbi ülésén felidézte, a két pilótát hat perc múlva már felvette egy közelben haladó magánhajó a vízből, akik egy karcolás nélkül úszták meg a balesetet.

A gép kiemelése a vízből este 19.20-kor befejeződött, a helikoptertest a kiliti reptér hangárjába került. A két letört rotorjának egyikét még aznap, a másikat másnap megtalálták – írja a hirbalaton.hu.

Néhány óra alatt a nulláról, mindenféle előkészítés nélkül, rendkívül jó csapatmunkával sikerült a problémát megoldani. Ha ez megszervezett gyakorlat lett volna, akkor sem sikerülhetett volna ilyen kiválóan

– fogalmazott.

A baleset pontos okának kivizsgálása még tart. A gépet alkatrészekre kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot elvégezni.

Jamrik szerint ebből a közel 40 éves MD 500E típusú helikopterből a lezuhanton kívül már csak egy üzemel a rendészetnél. A baleset vízimentési gyakorlat során történt.

Ez egyébként nem egy vízimentésre alkalmas típus, valószínű ennek a típusnak az itteni volt az utolsó bevetése, hiszen vannak már vízből mentésre alkalmasabb gépek is

– mondta a tanácsos.

A HírBalaton kérdésére válaszolva Jamrik Péter kifejtette, sok szerencsés eleme volt a két pilóta megmenekülésének.

Szerencse, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter. Ahogy vizet ért, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő üveg is kitört. Úgy tudtak kiúszni a gépből, hogy semmitől nem sérültek meg. A gép nem földbe csapódott, ráadásul a Balaton egy iszapos részét találta el, ami tompította a vízbe érést. Nem robbant fel, és a rotor is úgy állt le, hogy nem okozott több problémát.

Rovatok