Index Vakbarát Hírportál

Elkezdett vizsgálódni az OLAF a lombkoronasétány ügyében

2023. szeptember 17., vasárnap 09:38

Donáth Anna és Hadházy Ákos is közzétette Facebook-oldalán, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben tájékoztatta őket: közös beadványuk hatására vizsgálódni kezdett a szervezet a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében.

Mint korábban megírtuk, a nyírmártonfalvai fideszes polgármester (magánszemélyként) egy lombkoronasétány megépítésére 60 millió forint uniós támogatást kapott. Csakhogy a fejlesztés megvalósítása közben tarra vágták az erdőt, így a lombkoronasétány mellől mára már a lombkorona teljesen hiányzik.

Az OLAF feladata az unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával. Az OLAF elemezte a kapott információkat, és vizsgálatot indított a fent említett pályázatok tárgyában

– írta válaszlevelében az Európai Csalás Elleni Hivatal Donáth Anna bejegyzése szerint.

Szerinte az OLAF vizsgálódik, de a kormány által az Európai Unió „megnyugtatására” felállított Integritás Hatóság „mélyen hallgat az ügyről”.

És a kormány még csodálkozik, hogy a sorozatos ígérgetéseikkel ellentétben nemhogy nem érkeztek még meg a befagyasztott EU-s pénzek, de láthatóan már abban sem biztosak, hogy azok megérkeznek-e valaha ennek a kormánynak a regnálása alatt

– olvasható a bejegyzésben.

Az ügy egyik aspektusa miatt a magyar rendőrség is vizsgálatot indított. A nyírmártonfalvi polgármester, Filemon Mihály ugyanis az irodájába hívatta azt a gondozóként dolgozó közmunkást, aki nevetős szmájlit rakott a Facebookon egy ismerőse képe alá, amin az elhíresült, lombkoronák nélküli lombkoronasétány volt látható.

A nő megtagadta a kérést, hogy vegye le az online reakciót, majd belső vizsgálat indult ellene, mert a település első embere ekkor már úgy látta, hogy nem végzi jól a munkáját. Később az egyik gondozottja is bepanaszolta, és amikor a gondozó kérdőre vonta, az asszony elmondta, hogy ő csak egy üres papírt írt alá, az akkor még nem volt kitöltve.

Rovatok