Index Vakbarát Hírportál

Bosszút akart állni a rendőrökön az esztergomi robbantó

2023. szeptember 21., csütörtök 06:26 | aznap frissítve

Robbantás történt szerda este Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban.

Ahogy arról az Index is beszámolt szeptember 20-án, szerdán este a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki Esztergom egy külterületi, nem túl sűrűn lakott részére, a Búbánatvölgybe, egy családi házhoz. A TEK egységei 19 óra körül hatoltak be az épületbe, mert – a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos közleménye szerint – a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre.

A FÉRFI AZ ELSŐDLEGES ADATOK ALAPJÁN EKKOR SZÁNDÉKOSAN GÁZROBBANÁST IDÉZETT ELŐ.

A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban.

Lapértesülés szerint az elkövető azért fenyegetőzött robbantással, majd követte el azt, mert felhalmozódott díjtartozása volt. 

Az Index munkatársa a helyszínről azt jelentette, hogy az elkövető egy gázpalackot robbantott fel. A robbanásban a ház is kigyulladt. A tüzet gyorsan sikerült eloltani.

Adósságcsapdában volt a robbantó

Meg nem erősített információk szerint rengeteg adóssága volt az esztergomi robbantónak, ezért kocsiját is lefoglalták. Emiatt haragudott a rendőrökre, többször fenyegette őket és az ügyészeket is: azt képzelte, ők hagyták ellopni a kocsiját. Úgy tudjuk, hogy a férfinak komolyabb számlatartozása is volt. 

A helyszínen nyilatkozó környékbeliek, illetve a robbantó ismerősei is agresszív „őrültként” jellemezték a férfit, vélhetően ezért küldték a terrorelhárítókat tárgyalni.

A rendőri egységek és

a túsztárgyaló pszichológus 4 és fél órán keresztül

tárgyaltak vele. Végül a férfi csapdába csalta a rendőröket, az előre benzinnel fellocsolt lakást felgyújtotta, és amikor a TEK-esek bementek, megnyitotta a gázpalacko(ka)t.

Gyors, határozott mentés

A robbantás esztergomi helyszínét maszkos és fegyveres rendvédelmi dolgozók, mentősök, katonák és rendőrök lepték el. A helyszínen megjelent Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója is.

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. 

A TEK első halottja éles művelet közben

Az Index információi szerint 

EZ LEHET AZ ELSŐ ALKALOM, AMIKOR A TEK MUNKATÁRSA MEGHAL EGY MŰVELET KÖZBEN. 

A TEK-nél vagy annak elődjeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok