Index Vakbarát Hírportál

„Ez agyrém!” – a szokásosnál is jobban kiakadtak az utasok a MÁV-ra

2023. október 2., hétfő 09:09

Rengeteg problémát eredményezett az utasok számára az, hogy a MÁV pályafelújításba kezdett Biatorbágynál.

Múlt hét pénteken bombaként robbant a hír, hogy az osztrák vasút jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról. A többség azt feltételezte, hogy a Bécsbe menő vonatok megnövekedett menetideje miatt született meg a döntés, amely mögött az áll, hogy a vállalatnak sürgős pályafelújítási munkálatokat kell végeznie Biatorbágynál.

A Népszava előzőleg azt írta, hogy a MÁV ezt a felújítást nem hangolta össze a külföldi vasúti vállalatokkal, amivel akár jogszabályt is sérthetett. A lap szerint azonban nem ez az egyetlen probléma, most ugyanis azt írták:

a MÁV-nak még a saját járatait sem sikerült összehangolnia a felújítással összefüggésben.

Mint a lap írta, a Szombathely–Csorna–Budapest vonalat egy időben egyszerre két pályafelújítás is érinti (ezek várhatóan december közepéig eltartanak), amelyek miatt az utazóknak kétszer is járművet kell váltaniuk. Az első szakaszon, Szombathelytől Csornáig azért kell buszra ülniük, mert szeptember 29-től felújításba kezdett a vonalért felelős Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.

Csornán aztán buszról vonatra váltanak az utasok, ám csak Tatabányáig roboghatnak el a másik, Biatorbágy és Szárliget közötti felújítás miatt. A szombathelyi vasútállomás előtt egy utas „agyrémnek” nevezte mindezt, és mások is azt mondták: bár a MÁV-nál korábban is voltak már különféle problémák, de „azért ez mégiscsak sok!”. Főleg a kisgyerekesek és idősek, a fővárosi kórházakba tartók panaszolták azt, hogy „nem leányálom” a vonatról leszállni, a buszra felkapaszkodni, zsúfolt körülmények között utazni.

A Népszava kérdésekkel kereste a MÁV-ot és a GYSEV Zrt.-t is azzal kapcsolatban, hogy miért nem vártak legalább a szombathelyi pályafelújítással addig, amíg a biatorbágyi, jóval sürgősebb felújítást el nem végzik. A GYSEV erre azt válaszolta, hogy nem tehettek másként, mert „a szombathelyi állomás páros állomásfejének állapota és a 2023–2024-es menetrend betartása feltétlenül szükségessé teszi az átépítést”. Azt is közölték, hogy a MÁV régóta tudhatott arról, hogy felújításra készülnek.

„A kivitelezés előtt több évig tartott az előkészület, ezalatt elkészítettük a terveket, kiírtuk a közbeszerzéseket, és a kivitelezésre több alvállalkozóval is szerződést kötöttünk. Mind a 2023. évi üzleti, mind pedig a vágányzári tervünkben szerepel a munka elvégzése. A vasútvállalatokkal több körben egyeztettük a vágányzár alatti közlekedési rendet. Az anyagok, a munkagépek és az egyéb szükséges kapacitások már az év első felében lekötésre kerültek. A vágányzár lemondása a megkötött közbeszerzési szerződések alapján jelentős kötbérfizetési kötelezettséget vont volna maga után” – írta a társaság. A MÁV kommunikációs igazgatósága a lapnak válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a biatorbágyi munkálatokat nem lehetett halasztani. 

A MÁV a hétvégén a Bécsbe utazóknak is tett egy javaslatot. Továbbá az is kiderült, hogy a győri vonalon utazók helyzetén könnyítenek valamelyest hétfőtől.

(Borítókép: A drónnal készült felvételen Biatorbágy vasútállomása 2023. július 27-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok