Index Vakbarát Hírportál

Krausz Ferenc az ukrajnai háború károsultjainak ajánlja a Nobel-díjjal járó pénzjutalmát

2023. október 4., szerda 07:07

A fizikai Nobel-díjat a Németországban élő, móri születésű Krausz Ferenc fizikusnak és társainak ítélték oda 2023-ban. A tudós az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért kapta a rangos elismerést. Krausz Ferenc egy német rádióban árulta el, mire költi 122 millió forintnak megfelelő jutalmát.

Mint írtuk, a Svéd Királyi Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint 2023-ban Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért – így Karikó Katalin orvosi Nobel-díjával együtt kettőre nőtt az idei magyar díjazottak száma. 

Krausz elmondása szerint amikor először meghallotta a hírt, nem volt benne biztos, hogy álmodik-e vagy ez a valóság.

A kutató a Deutschlandfunk rádióadásában azt is elárulta, hogy mire költi a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat – szúrta ki a Portfolio. Mint írták, idén 11 millió svéd koronával, vagyis mintegy 368 millió forint jutalommal jár az elismerés. A fizikai Nobel-díjat hárman kapták megosztva, így ők fejenként 122 millió forinthoz jutnak hozzá.

Krausz közölte, hogy

a teljes összeget jótékony célra fordítja.

A kutató másfél évvel ezelőtt alapította meg a Science 4 people nevű egyesületet, amely a tudományos élet képviselőinek összefogásával segíti az ukrajnai háború által sújtott nehéz sorsú embereket. Krausz azt mondta, 

a Nobel-díjjal járó jutalmát a szervezetnek adományozza.

A Válasz Online szerint Krausz Ferenc egy segélyakció keretében tavaly Kárpátalján is járt, háromszáz iskolás távoktatására alkalmas informatikai rendszert és más adományokat juttatott a helyieknek.

A kutató korábban is kapott pénzdíjjal járó elismeréseket, ezeket szintén a szervezetnek adta.

„Amikor Ukrajnában kitört a háború, a kollégáimmal azon gondolkodtunk, hogyan, milyen módon tudnánk segíteni. Arra a döntésre jutottunk, hogy az egész világra kiterjedő gyűjtési akciót szervezünk, amellyel megszólítjuk a tudóstársadalmat. Egy weboldalt készítettünk erre a célra, bankszámlát nyitottunk, a gyűjtési akciót szervezzük, emellett közel háromszáz e-mailt küldtem a kollégáknak arra kérve őket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a projekthez, illetve terjesszék ennek lehetőségét” – beszélt az egyesületről Krausz Ferenc korábban az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

Krausz Ferenc az interjúban arról is beszélt, az estét családjával tölti, és kipiheni az izgalmakat.

Rovatok