Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Az adókat nem emelni kell, hanem beszedni

2023. október 4., szerda 13:20

Az adókat nem emelni kell, hanem beszedni; a csökkenő adóbevételeket ellensúlyozzák a gazdaságfehérítés eredményei – jelentette ki a pénzügyminiszter szerdán Budapesten, a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete szakmai napján.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarországon az áfarés mértéke az elmúlt évtizedekben 22 százalékról 5 százalékra csökkent, ezzel az uniós országok között az egyik legnagyobb mértékű gazdaságfehéredést érte el.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: a gazdaság fehéredése, az adók hatékonyabb beszedése és az ezáltal lehetővé váló adócsökkentések válságállóbbá tették a magyar gazdaságot. A GDP-arányos adóterhelés 40 százalékról 34 százalékra csökkent, miközben az uniós átlag 42 százalék – hívta fel a figyelmet.

Európában ma nálunk a legalacsonyabb a társasági adó, de a személyi jövedelemadó terén is dobogósak vagyunk

– fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a háborús és szankciós válság okozta alacsonyabb fogyasztás és az eddig Magyarországnak jogosan járó, de meg nem kapott uniós támogatások miatt elmaradt bevételeink vannak.

A Közgazdász-vándorgyűlésen rövid interjút készítettünk Varga Mihállyal, ahol érintettük a bankok nyereségét is. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az adóbevételeket mérlegeljük, akkor egy fiskális eszköz lehet a bankadó megemelése, ugyanakkor nem erről van most szó.

Rovatok