Index Vakbarát Hírportál

Több mint 30 éve nem látott vadállatot kaptak lencsevégre Magyarországon

2023. október 5., csütörtök 17:15

Kivételesen ritka vadállatról készítettek felvételt szeptember végén Pácin község határában. Utoljára 1989-ben látták jávorszarvast Magyarországon, szintén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Nem mindennapi képsorokat rögzítettek szeptember 27-én Pácin határában. A község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található, közel a szlovák határhoz. A Bodrogköz Infó által megosztott felvételen jól látható, ahogy a jávorszarvas magányosan sétál a borsodi település közelében.

lap szerint a ritkán látott vad Észak-Lengyelországból vándorolhatott dél felé, átszelve Szlovákiát. Mint írták, Magyarországra feltehetően a Bodrogköznél lépett be.

KÖZEL HARMINCÖT ÉVE NEM LÁTTÁK JÁVORSZARVAST MAGYARORSZÁGON.

Felidézték, hogy a különleges állatot utoljára 1989-ben látták felbukkanni, szintén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Szuhogynál. A vadászok akkor elejtették a Magyarországra tévedt példányt.

Hozzátették, hogy a jelenlegi törvények szerint tilos kilőni a jávorszarvast. A lap bízik benne, hogy az állat háborítatlanul folytathatja tovább az útját.

Mint írtuk, nagy felháborodást keltett annak a farkasnak a története, amely hazánkban pusztult el. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy éppen merre jár. Így derült ki április elején, hogy az úton lévő farkas elpusztult.

Az ügy miatt a rendőrök augusztusban vettek őrizetbe két férfit, köztük egy hivatásos vadászt. A Miskolci Törvényszék arról számolt be, hogy a ravaszt egy kilencéves gyermek húzhatta meg.

Rovatok