Index Vakbarát Hírportál

Köves Slomó: Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást

2023. október 10., kedd 21:28

A borús idő ellenére több százan gyűltek össze kedd este a Lánchíd budai hídfőjénél lévő Jeruzsálem parkban. Annak ellenére, hogy a magyarországi zsidó szervezetek viszonya konfliktusokkal terhelt, most félretették a nézeteltéréseiket, és összefogtak: közös imára hívták mindazokat, akik kiállnak a terroristák által megtámadott Izrael mellett. A helyszínen az Index Köves Slomót, az EMIH vezetőjét, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkárt kérdezte a történtekkel kapcsolatban.

A Jeruzsálem parkban fiatalok, idősebbek és gyerekek is feltűntek, kezükben izraeli zászlókkal. Az esemény békésen zajlott. Jelen volt  többek között Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár, valamint a magyar kormány képviseletében Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is.

Az eseményt Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára vezette, aki aszínpadra lépve elmondta: a cél az volt, hogy gyertyát gyújtsanak a brutális terrortámadás sok száz áldozatának emlékére, és együtt álljanak ki és imádkozzanak Izraelért. 

Mint fogalmazott: „Gyászoljuk kegyetlenül meggyilkolt testvéreinket, és imádkozunk, hogy ismét biztonságba tudhassuk szeretteinket.”

Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke következett, aki azt mondta: „Szorongással és megdöbbenéssel értesültünk az Izraelben indított, józan ésszel felfoghatatlan barbár támadásról, amely a zsidó állam XXI. századi történetének legsúlyosabb háborúját provokálta.” Úgy véli:

A Hamász terroristái amellett, hogy Izrael államot el akarják törölni a föld felszínéről, minden zsidót ellenségnek tekintenek. Ezért fontos, hogy a zsidók szerte a világban irányzattól függetlenül legyenek szolidárisak Izraellel és egymással.

Ugyan sokan a mostani támadást is lényegében a zsidó állam létezéséből vezetik le, Grósz Andor megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország Izraelnek hosszú évek óta stabil, megbízható szövetségese a nemzetközi diplomáciában, az Európai Unióban és más szervezetekben. Beszédét Mózes első könyvéből származó idézettel zárta. 

A zsidó szervezetek összefogása

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapítója, vezetője a színpadra állva magyarul és héberül szólt az összegyűlteknek: „Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást, hogy emberek százait gyilkolják halomra.” 

Köves Slomó a rendezvény végén az Index azon kérdésére, hogy mi a jelentősége a zsidó szervezetek összefogásának, azt válaszolta:  

Van egy olyan régi magyar–zsidó vicc, hogy ha valahol két zsidó van, ott legalább három vélemény. Ez nemcsak a magyarokra, hanem a zsidókra is igaz. És néha nagyon akaratosan és eltökélten tudunk egymással veszekedni és harcolni. Magyarországon és Izraelben egyaránt. De vannak olyan pillanatok, amikor föl kell ismerni: vannak olyan alapdolgok, amelyek összekötnek bennünket, és tulajdonképpen a legfontosabb dolgokban mégiscsak együtt vagyunk és összefogunk. Amit az utóbbi napokban láttunk Izraelben, az egész zsidó nép számára megrendítő.

Azt is hozzátette, hogy olyat láttunk, amit 80 éve nem: civil emberek százai halálra gyilkolva, házukból kora reggel elhurcolva, mindegy, hogy gyerekekről, asszonyokról vagy idősekről van szó. Úgy véli: emlékezni kell arra, hogy milyen csodák árán jöhetett létre Izrael állam.

„A viták dacára emlékeznünk kell arra, hogy testvérek vagyunk. És nemcsak a zsidó nép tagjai testvérek, hanem minden olyan tisztességes ember, aki hiszi azt, hogy a feladatunk egymás elfogadása és a béke megteremtése egy jobb világ érdekében, és nem az ártatlan emberek gyilkolása, kínzása” – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Vince lapunk kérdésére, miszerint hogyan áll a magyar kormány ehhez az eseményhez, azt válaszolta:

A magyar kormány mélységesen elítéli azt az aljas és sunyi terrortámadást, ami történt a napokban Izrael ellen. Izraellel együttérzünk, támogatjuk őket, amiben tudjuk, és amiben a két fél meg tud állapodni. Az látható, hogy a magyar kormány a magyarok kimenekítésére küldött már több gépet is. A magyar kormány természetesen elismeri Izraelnek azon elidegeníthetetlen jogát, hogy megvédje saját magát. 

Az esemény közös imával, valamint az izraeli és a magyar himnusz eléneklésével zárult. 

Mint ismert, szombaton több ezer rakétával támadt a Hamász Izrael déli és középső részére. A támadás után 72 órával még mindig tartanak az elszórt harcok a zsidó állam területén.

Az eseményen résztvevő szervezetek

EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, MAZSIHISZ – Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, MAOIH – Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, JCC Budapest – Bálint Ház, MAZSÖK – Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, Az Élet Menete Alapítvány, NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, Keren Hayesod – UIA, B’nai B’rith International, Csányi5, Hanoar Hatzioni Hungary, Hasomer Hacair Magyarország, MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ / Hebrew and Israeli Cultural Center, BBYO – A zsidó tinédzserek közössége, TEV – Tett és Védelem Alapítvány, CEDEK – EMIH Izraelita Szeretetszolgálat Cteen Hungary, MUSZOE – Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete

Közben az izraeliek megkezdték a válaszcsapásokat, többfelé bombázták a Hamász bázisának számító Gázai övezetet. Valószínűleg elkerülhetetlen a szárazföldi bevonulás, már csak azért is, mert a szélsőséges palesztin csoport tagjai több száz izraeli civilt és katonát ejtettek foglyul. 

A legfrissebb fejleményekről az alábbi cikkünkben olvashat. Arról, hogy mi az a Hamász, itt írtunk. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok