Index Vakbarát Hírportál

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten a hétvége jelentős részére

2023. október 13., péntek 15:07

A főváros teljes területére fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30. §-a alapján 2023. október 13-án 12 órától 2023. október 15-én 8 óráig Budapest rendőrfőkapitánya a fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest teljes területére – írja a police.hu.

A fokozott ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása.

Az intézkedéseket nem indokolták, de feltehetőleg köze van ahhoz, hogy a rendőrség betiltotta a Hamász felhívásához kapcsolódó tüntetéseket.

Betiltott tüntetések

Egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc miatt október 13-án gyűlést kíván tartani. A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltotta a gyűlést, közlésük szerint Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni. Felhívták a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Az első bejelentés után egy magánszemély ismételten próbálkozott a gyűlés bejelentésével, ezt már szombatra tervezte volna, de a rendőrség erre a megkeresésre is elutasítóan válaszolt.

Rovatok