Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel az élet végi döntésekről: Ha már csinálni kell, a hazámban tenném

2023. október 13., péntek 19:38

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Karsai Dániel ügyvéd, hogy az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal tudja befejezni az életét, Magyarországon ugyanis a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége. A Partizán műsorában többek között a betegségéről, a méltó halállal kapcsolatos jogi akadályokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

„Magyarként nem a svájci hegyek között halnék meg. Nagy különbség van aközött, hogy az ember túrázni vagy meghalni megy Svájcba. Az első nagy buli, voltam ott, tényleg szuper, a második kevésbé. Ha már csinálni kell, a hazámban tenném, mert az nem csak földrajzi tér, hanem spirituális is. Én ide tartozom, akármilyen is ez az ország. Ezért is küzdök most” – mondta Karsai Dániel alkotmányjogász a Partizánnak adott interjújában.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ügyvéd az interjúban elmondta:

Mint megírtuk, Karsai Dániel ismert ügyvéd és alkotmányjogász nemrégiben egy Facebook-posztban jelentette be, hogy tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak nála, azt a moto-neuron betegséget, amelyben Stephen Hawking legendás fizikus is szenvedett.

Mint írta, a gyógyíthatatlan betegségben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, így teljes bénuláshoz vezet, és mivel a mentális képességeket nem érinti, a betegek mindezt tiszta tudattal élik végig.

Az ügyvéd szerint a betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, amely számára nemcsak értelmetlen, hanem méltatlan is. Karsai úgy véli, egy embernek joga van az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét, erre azonban Magyarországon nincs lehetőség.

Éppen ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol az ügyben november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Rovatok