Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elutazott, hivatalos tárgyalásba kezdett

2023. október 15., vasárnap 11:35

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Pekingbe utazott, ahol részt vesz az Övezet és út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a kínai gazdasági kezdeményezés előző két csúcstalálkozóján is részt vett és felszólalt, 2017-ben, illetve 2019-ben.

Magyarország a jövőben is része kíván maradni a nagy távlatokat rejtő együttműködésnek

– írta közleményében a sajtófőnök.

Kiemelte: Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, ráadásul 2023-ban ismét Kína lett hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője. Kínai tulajdonosi hátterű vállalkozások közel 20 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben kétoldalú tárgyalásokat is folytat; elsőként Li Csiang miniszterelnökkel, majd Hszi Csin-ping államfővel. Programjai között szerepel találkozók lebonyolítása a legnagyobb kínai vállalatok és bankok vezetőivel is – áll Havasi Bertalan tájékoztatásában.

A külügyminiszter is a távol-keleti országba utazott

Mint írtuk, Szijjártó Péter is Pekingbe utazott az Egy övezet, egy út miatt. A kínai elnök kezdeményezésének célja, hogy megakadályozza a világ túlzott blokkosodását, annak ellenére, hogy a külügyminiszter szerint 

új világrend van kialakulóban

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében

Rovatok