Index Vakbarát Hírportál

A magyar uniós biztos lemondását kéri az Európai Parlament több frakciója

2023. október 18., szerda 12:03

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa mindenféle felhatalmazás és egyeztetés nélkül, teljesen önkényesen jelentette be a Palesztinának szánt uniós források megvonását még október 9-én, ami miatt az Európai Parlament négy frakciója is a felmentését kezdeményezte.

Mint arról korábban beszámoltunk, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és  bővítéspolitikáért felelős biztosa október 9-én közölte az X-en, hogy azonnali hatállyal felfüggesztenek mindenféle segélyt, amelyet az Európai Unió a palesztinoknak adott.

A CNN szerint azóta az Európai Bizottság közzétett egy helyreigazítást Várhelyi kijelentésével kapcsolatban. Ebben a közleményben azt írták, hogy az Európai Unió azonnali hatállyal felülvizsgálja a palesztinoknak adott támogatásokat, de ez a felülvizsgálat nem terjed ki az unió Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága által menedzselt programokra. 

Mint hangsúlyozták,

a felülvizsgálat célja az, hogy meggyőződjenek arról, hogy terrorista szervezetek még közvetlenül, áttételesen sem kaphatnak támogatást az Izrael elleni csapásokhoz.

A humanitárius segélyek folyósítása azonban nem áll le, a jóváhagyott kifizetések folytatódnak. 

Felháborodott az Európai Parlament

Mivel Várhelyi Olivér mindenféle felhatalmazás és egyeztetés nélkül, teljesen önkényesen jelentette be a Palesztinának szánt uniós források megvonását, az Európai Parlament négy frakciója a felmentését kezdeményezte  írja az ATV.

A képviselők egy Várhelyit bíráló levelet is írtak, melyet a HVG információi szerint a Szociáldemokraták, a Zöldek, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport is egységesen támogat, és amelyet a napokban fognak elküldeni Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

Várhelyi biztos úrnak nem volt felhatalmazása arra, hogy erről egyoldalúan döntsön, és ezt a közösségi oldalain hivatalosan közölje anélkül, hogy ezt a döntést megfelelő eljárással meghozták volna

– írták a levélben.

Várhelyi lépése nemcsak az Európai Parlamentet, de több fővárost is felháborított, az ENSZ főtitkára is azt kérte, hogy az Európai Unió ne hozzon ilyen döntést.

Várhelyi úrnak az EU intézményei és azok demokratikus működése sérelmére tett lépéseit már nem nézzük el. Ezért arra kérjük Várhelyi biztos urat, hogy mondjon le, vagy mentsék fel tisztségéből

– áll a levélben.

Rovatok