Index Vakbarát Hírportál

Ultimátumot adott a Hamász: ha Izrael nem hátrál, kivégzik a túszokat

2023. október 9., hétfő 18:56

Az amerikai kormány úgy készül, hogy az izraeli konfliktus még hosszú hónapokig elhúzódhat. Így vélekedik Gary Koren, Izrael horvátországi nagykövete, Frank Péter, az Izraelinfo.com főszerkesztője szerint pedig újabb front nyílhat az északi határon.

Beszédet mondott Netanjáhú

„Izrael csak elkezdte a Hamász elleni csapásokat. Amit az elkövetkező napokban teszünk, annak évtizedekig komoly visszhangja lesz” – mondta Benjámin Netanjáhú miniszterelnök egy országos televíziós beszédében, amelyben kijelentette:

A Hamász háborút kért és háborút fog kapni.

Továbbá felszólította az izraeli ellenzéket, hogy „előfeltételek nélkül” csatlakozzanak a nemzeti egységkormányhoz, ahogy az 1967-ben a hatnapos háború előestéjén is történt – írja a The Times of Israel.

A The Guardian emellett arról ír, Netanjáhú megesküdött, mindent megtesz a Gázában fogvatartottakért. Kiemelte azt is, hogy néhány palesztin fegyveres még mindig Izraelben van.

Az OSINTdefender X-csatorna bejegyzése szerint a Hezbolláhhoz közel álló források arról számolnak be, hogy Libanonban teljes mozgósítást rendeltek el, és állítólag sokan az észak-izraeli határ felé tartanak.

Hosszú hónapokig elhúzódhat a konfliktus

A horvát Indexnek nyilatkozott Izrael horvátországi nagykövete, Gary Koren, aki szerint az izraeli helyzet túlmutat Izrael és a Gázai övezet határain, a konfliktus pedig nemcsak egy rövid katonai hadművelet lesz, hanem egy hosszú hónapokig eltartó háború.

Az amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy az izraeli kormány 48 órán belül szárazföldi támadást indít a Gázai övezet ellen – írja a Kronen Zeitung. Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök is arról beszélt Joe Bidennek, hogy „Izrael kénytelen lesz szárazföldi csapatokat küldeni Gázába”. A Biden-adminisztráció úgy véli, elhúzódhat a közel-keleti háború, erről pedig már a szenátorokat is tájékoztatták. Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lesz a támogatására Izraelben és a Gázai övezetben – írja a Sztrana.

A Spiegel azonban arról ír, hogy az izraeli helikopterek Libanon területét kezdték el lőni, ami a lap szerint válaszcsapás a Hezbollah tüzérségi támadásaira az ország északi régiója ellen.

„A Hamász holokausztja”

Yoav Fromer izraeli politológus A Hamasz holokausztja címmel írt véleménycikket, amely a Neokohn oldalán is megjelent magyarul. Ebben többek között arról ír, „Izrael jelenleg arra vár, ami ebben a szakaszban elkerülhetetlen leszámolásnak tűnik Iránnal és annak csatlósaival egy hosszú, elhúzódó és fájdalmas háború során:

nemcsak a Hamász ellen Gázában, hanem a libanoni Hezbollahhal és esetleg magával Iránnal.

Mint írja, még korai lenne megítélni a szombati tragikus események hosszútávú következményeit, egyre világosabbá válik, hogy „sok izraeli egy új érzést él át, olyat, amit korábban soha nem ismertünk, és ami még fontosabb, hogy soha nem kellett volna megismernünk: az áldozati szerepet”.

Újabb front nyílhat az északi határon

„Szinte minden családban van valaki, akinek a családtagja vagy barátja, munkatársa eltűnt, megsérült, elrabolták vagy meghalt. Hogy mi lesz hosszú távon? Ezt nem lehet tudni. Az ígéretek természetesen a fellegekben vannak. Sokan menekülnek az érintett határok közeléből, de hova fognak menni? Most nincs visszafogottság” – jelentette ki Frank Péter, az izraeli magyar közösség hírportáljának, az Izraelinfo.com főszerkesztője a Hírklikknek

Miután megtalálják az összes halottat, az Izrael területére behatoló terroristákat elfogják, és elindul az ellentámadás, szinte biztos, hogy az északi határon is újabb front nyílik

– tette hozzá.

Frank Péter úgy véli, hogy Irán állhat a támadás mögött. „A felkészülés, az időzítés, a titkosszolgálatok előli sikeres elrejtőzés. A Hamász olyan hálózatot kapott, amit az izraeli titkosszolgálat nem tudott lehallgatni. Ezért is volt a meglepetés” – fogalmazott.

Kis-Benedek József katonai szakértő az Infostartnak beszélt róla, hogy „a Hamásznak van egy szárnya, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádok, amely egy katonai szárny, tagjainak komoly kiképzésben van részük, ebben elég intenzíven részt vesznek az irániak, de nekik is vannak saját kiképzőik”.

Ultimátumot adott a Hamász

Az OSINTdefender X-oldalán jelent meg egy poszt, amely szerint a Hamász al-Kasszam Brigádok szóvivője kijelentette, ha Izrael továbbra is folytatja a Gázai övezetben lévő civilek otthonaira irányuló légicsapásokat, akkor kénytelenek lesznek elkezdeni a túszok kivégzését és az erről készült videók online közzétételét.

A The Spectator Index viszont azt írja közösségi oldalán, hogy a Hamász nyitott a tűzszüneti tárgyalásokra Izraellel. 

Több tucat külföldi is életét vesztette vagy eltűnt

Többtucatnyi külföldi vesztette életét, tűnt el, illetve hurcolták el a Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei összehangolt hétvégi támadásukkor. Az MTI arról ír, a legfrissebb adatok szerint nyolcszázra nőtt a Hamász halálos áldozatainak száma. Sokan közülük egy technozenei fesztiválon vettek részt a sivatagban, közel a Gázai övezet határához, amikor a támadás történt.

Thaiföld eddig 12 halott, 9 sebesült és 11 fogságba esett állampolgáráról számolt be. Mintegy 30 ezer thaiföldi dolgozik Izraelben, főleg a mezőgazdaságban. A bangkoki vezetés hétfőn közölte, hogy Jordániával, Egyiptommal és Malajziával együttműködve igyekszik elérni túszul ejtett állampolgárai szabadon engedését. Eddig hozzávetőleg 1400 thaiföldi jelentkezett evakuálásra, elsőként azonban a kilenc sebesültet fogják kimenekíteni Izraelből.

Nepál tel-avivi nagykövetsége az ország tíz állampolgárának halálát jelentette be. Mindegyikük Alumim kibucban dolgozott háztartási alkalmazottként. Ukrajna tel-avivi nagykövetsége vasárnap azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár vesztette életét Izraelben. Oroszország izraeli nagykövetsége hétfőn közölte, hogy legalább négy orosz állampolgárt eltűntként tartanak nyilván.

Brit kormányzati források a BBC közszolgálati médiatársasággal hétfőn közölték, hogy az eddigi adatok szerint tíznél több brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában. A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan. A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint kilenc amerikai állampolgár is a halálos áldozatok között van. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: valószínű, hogy további amerikai áldozatok is vannak. Hozzátette: meg nem erősített értesüléseik vannak arról, hogy a Hamász fogságába is kerültek amerikai állampolgárok. 

Az EB felfüggeszti a palesztinok támogatását

Az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosa, Várhelyi Olivér az X-en jelentette be, hogy az Európai Unió azonnali hatállyal felfüggeszti a palesztinok anyagi támogatását, válaszul a testület szombati, Izrael elleni támadására. 

Az Izrael elleni terror és brutalitás szintje fordulóponthoz érkezett, ezért az Európai Bizottság, a palesztinok legnagyobb segélyezője az összes fejlesztési segélyt újraértékeli. Mindez 691 millió eurót jelent

– írta közösségi oldalán. 

Mint kifejtette, mindez a kifizetések azonnali leállítását, a projektek felülvizsgálatát és a jövőbeli költségvetési javaslatok elhalasztását jelenti.

Az izraeli zászló jelent meg a főváros nevezetességein

Az Izrael Magyarországon Facebook-csoport közösségi oldalán tett közzé egy videót arról, hogy az izraeli zászló jelent meg vasárnap este városszerte Budapesten, a Lánchíd pedig kékbe borult. „Magyarország Izrael mellett áll” – írták.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

(Borítókép: Füstfelhő emelkedik a Gázai övezet egén egy izraeli légicsapás során 2023. október 9-én. Fotó: Mahmud Hams / AFP)

Rovatok