Index Vakbarát Hírportál

Bod Péter Ákos: A magyar kormány már elengedte, hogy hozzájusson az uniós forrásokhoz

2023. október 19., csütörtök 18:00

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint azzal, hogy Orbán Viktor egy véres háború kellős közepén találkozott az orosz elnökkel Kínában, azt mutatja, hogy már nem számít a kormány arra, hogy megérkezik a pénz Brüsszelből.

„Olyan függőségi rendszerbe került Magyarország, amely nagyon bekorlátozza a mozgásterünket. Lehet beszélni róla, de a magyar szuverenitás csak illúzió” – jelentette ki Bod Péter Ákos közgazdász az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. 

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint nemcsak a nemzetközi kamatkörnyezet alakulásától függ rettentően a magyar gazdaság, hanem az energiaáraktól is. Bod Péter Ákos szerint a probléma az, hogy miközben a magyar energiafogyasztás nagyon magas (nagyobb az uniós átlagnál), addig az elmúlt években nem tettünk lépéseket az energiahatékonyság növelése érdekében. 

Szerinte a németek is hasonló cipőben jártak, mint mi, tehát az olcsó orosz energia hajtotta a gazdaságukat, ők ugyanakkor eldöntötték, hogy leválnak róla, és mára el is végezték a feladatot. Mi azonban nem így tettünk, ezért szerinte olyanról, hogy magyar szuverenitásról ebben az értelemben biztosan nem lehet beszélni. 

Ráadásul a közgazdászprofesszor szerint azzal, hogy a háború kellős közepén találkozott a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal Kínában, csak tovább csökkentette Magyarország mozgásterét, mert emiatt nem igazán lesz olyan nyugati partner, aki szívesen ad majd el energiát hazánknak. 

Bod Péter Ákos továbbá azt is mondta, szerinte a találkozóból azt is ki lehet olvasni, hogy a magyar kormány már végleg letett arról, hogy hozzájut az európai uniós fejlesztési forrásokhoz, ezért mert a magyar miniszterelnök egy asztalhoz ülni az Ukrajna ellen háborút indító orosz elnökkel. 

A Konkrétan Rónai Egonnal korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza. 

(Borítókép: Bod Péter Ákos. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok