Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Pekingben

2023. október 17., kedd 11:16

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint megírtuk, Orbán Viktor is részt vesz a kínai Egy övezet, egy út fórumon, ahol többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik, aki szintén elfogadta a meghívást az eseményre. Bár Dmitrij Peszkov korábban úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek kétoldalú találkozót a felek között, a tárgyalás végül mégis létrejött.

A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.

A Korrespondent beszámolója szerint Vlagyimir Putyin a megbeszélésen kijelentette, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolatai „megmaradnak és fejlődnek”. A magyar miniszterelnök pedig azt mondta, hogy Budapest „soha nem akart konfrontálódni Oroszországgal, ellenkezőleg, Magyarország célja a kapcsolatok kiépítése és bővítése volt, és ez sikerült”.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin legutóbb 2022. február elsején, még az ukrajnai háború kirobbanása előtt találkozott személyesen Moszkvában. Az öt órán keresztül zajló egyeztetés után a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen szóba került többek között az orosz–ukrán konfliktus, a gázszállítás, valamint a magyar vakcinagyár és Paks II. is.

A magyar kormányfő akkor Ukrajnával kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről. Mint mondta, „készen állunk egy észszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

A politikai viták ellenére sem hátrál

A miniszterelnök kedden Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott Pekingben. Orbán Viktor az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba, a hatalmas infrastrukturális beruházásokra épülő program ötlete Hszitől származott. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kedden kijelentette: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést.

Meggyőződésünk, hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

(Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok