Index Vakbarát Hírportál

A Budapesti Közművek közel 70 millió forintot számlázott ki a munka elvégzése nélkül

2023. október 22., vasárnap 15:18

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapesti Közművek (BKM) Zrt. a karbantartási munka elvégzése nélkül számlázott ki mintegy 70 millió forintot. A vagyoneltolódás címen indokolatlanul felvett pénzt nem is kell visszafizetnie, ugyanis már ledolgozta az összeget.

A Harmat Kert Kft. 2012 óta szerződéses partnere a Budapesti Temetkezési Intézetnek (BTI). Az után, hogy a BTI beolvadt a Budapesti Közművek Zrt.-be, ez utóbbi társaságnak dolgozott tovább. A fővárosi köztemetők zöldfelület-fenntartására vonatkozó, 1,2 milliárd forintos keretszerződést a BKM vezérigazgatója, Mártha Imre írta alá 2022 májusában – számol be a Népszava.

A temetővezetők rövid időn belül jelezni kezdték, hogy a vállalkozó nem végzi el a kiszámlázott, a cég illetékese által teljes mértékben igazolt munkát. A BKM belső ellen­őrzési főosztálya ezért tavaly júniusban vizsgálódni kezdett a teljesítésigazolások ügyében.

Arra jutottak, hogy „a temetővezetők jelzéseit nem vették figyelembe a számlakiállítást megalapozó teljesítési igazolások aláírásakor”, és „a vállalkozó szava döntött a temetővezetőkével szemben”. Az igazolásokat jóváhagyó főosztályvezető azzal próbálta megmagyarázni a helyzetet, hogy ő nem ismerte a teljesítésigazolásokra vonatkozó szabályokat.

A belső ellen­őrzés felvetette „a vezetői ellen­őrzés elmulasztását” és a jogszabályok megsértését, amit bár nem bizonyítottak, az érintett dolgozó munkaviszonyát megszüntették, és nem írtak ki új tendert a munka elvégzésére, ehelyett házon belül oldották azt meg.

Szakítva az elmúlt évtizedek gyakorlatával, a temetői zöldfelület fenntartását elsősorban saját munkavállalókkal és saját gépparkkal fogja elvégezni. A társaság ezért 50 új munkavállalói státuszt hozott létre, s megkezdte a szükséges kertészeti eszközök beszerzését is

– írták a Népszavának. A Harmat Kerttel 2022-ben kötött keretszerződés 2024 májusáig hatályos.

A lap a DK-s Élő Norbertet, a BKM fb-elnökét is megkereste. Ő azt válaszolta, „keresik a szinergiákat, a költségmegtakarítás lehetőségét”. Hozzátette, hogy „ez nem új keletű történet”, „több évtizedes gyakorlatról van szó, nehéz felszámolni”, és „elég gyatrán ment az ellenőrzés”.

A cég szerint a téves igazolások miatt nem érte kár őket.

A Népszava birtokába került, 2023. április 26-án felvett jegyzőkönyvből ugyanakkor kiderül, hogy a BKM és a Harmat Kert Kft. megállapodást kötöttek egymással, mely szerint „a felek elfogadták a vizsgálat eredményét, sőt megerősítik, hogy a szerződéses kapcsolatban 68 698 320 forint vagyoneltolódás következett be a vállalkozó javára a teljesített munka és a kifizetett díj között”.

A megállapodás értelmében a cég a közel 70 millió forintos túlszámlázást utólag dolgozza le, azaz „a fennálló keretszerződés hatályán belül pótlólagos munkákat végez pénzügyi teljesítés nélkül”. 

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után a Budapesti Közművek levélben fordult hozzánk, amelyben arról írnak, az eredeti cikkben a Népszava nem dolgozta fel a BKM teljes válaszát, illetve több pontatlanságot is tartalmazott írásuk.

Mint írják, „az érintett vállalkozóval kötött keretszerződés hónapokkal ezelőtt kimerült, további munkákat már nem kapott. A hibásan elvégzett munkálatokat a vállalkozó – hosszas pereskedés helyett – az érintett időszakban már pótolta”.

A vizsgálat megállapította, hogy a Budapesti Közműveket anyagi kár nem érte.

„A társaság ezen intézkedések, így különösen a szavatossági jogok érvényesítése révén elkerülte az esetleges anyagi károkat. Ezen lépések mindenben megfelelnek az üzleti életben és közszolgáltatói gyakorlatban szokásos polgári jog által biztosított megrendelői magatartásnak, a társaság vezetése a helyzetek kezelése során minden tekintetben az elvárt és gondos magatartást tanúsította” – teszik hozzá.

Kiemelik azt is, hogy a vállalkozó a feltárt hiányosságokat saját költségére korrigálta, a munkákat a szerződés lejárta előtt további térítés nélkül ismételten elvégezte.

Rovatok