Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna: A DK politikai kultúrája akadálya a kormányváltásnak

2023. október 25., szerda 12:36

A Momentum európai parlamenti képviselője publicisztikában üzent a Demokratikus Koalíciónak: „hazugsággal nem lehet legyőzni a hazugság kormányát”.

Donáth Anna a Válasz Online-on üzent hadat korábbi ellenzéki partnerének; a momentumos politikus kifejtette: „amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amelyik az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység. Sőt, az ilyen szereplő, bármit mond is, akadálya a kormányváltásnak” – szögezte le.

Az európai parlamenti képviselő szerint amikor a DK a plakátkampányával azt ígéri, hogy EP-listavezetőjük – vagyis Dobrev Klára – kormányra kerülve „emelné a béreket”, „az ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta”. A DK-s Ráczné Földi Juditra utalva (akinek a Momentum korábban megakadályozta volna az eskütételét) Donáth Anna úgy fogalmazott:

Az igazság kultúrájának része az is, hogy nemcsak az országról és a megoldási lehetőségekről, hanem saját magunkról is igazat mondunk. Mindig. Akkor is, ha egy elnökségi tagról van szó. Különösképpen olyan súlyos kérdésben, mint hogy van-e érdekeltsége offshore-vállalkozásban.

Egy lehetséges kormányváltásról és a DK-ról a Momentum európai parlamenti képviselője azt írta:

Ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért. Ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak. Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele. Ebben is nagyon hasonlítanak a Fidesz politikai kultúrájához, akik tévedéseiket tagadják, a kritikára pedig erőből reagálnak. Meghosszabbítják Bicskéig. Ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért.

Donáth Anna továbbá azt is kifejtette, az elmúlt közel 20 évben kétszer is megtörtént Magyarországon, hogy két miniszterelnök is csúnyán átverte a magyar embereket: válságba vitték az országot, miközben végig hazudtak a valós helyzetről a választóknak.

Populista nagyotmondásokból felépített gazdaságpolitika. Hazudozás az ország valós és elhibázott gazdasági állapotairól. A választók átverése a hatalomban maradás érdekében. További megalapozatlan ígérgetések. Kísérteties párhuzam látszik az ország 15 évvel ezelőtti és mostani politikai vezetése között

– fogalmazott a momentumos politikus, aki szerint csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma annak a kormányzó erőnek, amelyik a jelenlegi hatalmat valaha eséllyel leválthatja.

Nemrégiben Donáth Anna interjút adott az Indexnek, és kijelentette: folyamatosan van verseny az ellenzéki pártokkal, így a DK-val is, az pedig nem véletlen, hogy nem a DK-ban politizál. A 2024-es európai parlamenti választással kapcsolatban azt mondta: ha az emberek nem mennek el választani, akkor teljesen mindegy, hogy ki mekkorának hazudja magát egy közvélemény-kutatással.

Attól még nem lesz kormányváltás, és nem történik majd más, mint az ellenzéki torta újraszeletelése. Lehet, hogy vannak, akiknek ez a célja, de ezzel nem tud majd előrébb jutni Magyarország

jelentette ki. Azt is megjegyezte: nem érdekli, hogy éppen most melyik „kis gömböc fújja fel magát a legnagyobbra a következő egy-két hónapra”.

Rovatok