Index Vakbarát Hírportál

A honvédelmi miniszter elárulta, hány magyar katona teljesíthet szolgálatot Csádban

2023. október 25., szerda 12:35

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés szerdai ülésén közölte, hogy a csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba. 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene szolgálatot.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter október 13-án bejelentette, hogy Magyarország katonai missziót indít Csádba. A cél az, hogy megfékezzék a migrációt, támogassák a terrorizmus elleni küzdelmet, továbbá humanitárius segítséget nyújtsanak. 

Október 17-én a Honvédelmi Minisztérium benyújtotta a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatát a kormány nevében. A misszió 2024 tavaszán indulna, legfeljebb 200 fővel.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a „veszélyek korát éljük”, az ukrán–orosz háborúhoz nemrég csatlakozott az izraeli fegyveres konfliktus, amely megosztja a világ biztonságáért aggódók figyelmét.

Emellett gabonaválság alakult ki az ukrán háború hatására, az infláció pedig gazdasági nehézségeket okoz, ami szerinte hozzájárul a migráció folyamatos növekedéséhez.

Magyarország mindig amellett volt, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek, nem pedig áthozni kell őket Európába, Magyarországra

– fogalmazott.

Közölte, hogy a fokozódó migrációs nyomás egyik legfontosabb kiindulópontja az afrikai térség, azon belül pedig a Száhel régió, amelynek egyetlen stabil állama Csád, ugyanakkor ez sem mentes a gazdasági nehézségektől, a rossz megélhetési körülményektől.

A miniszter azt is elmondta, hogy szerinte Magyarországnak az az érdeke, hogy a problémákat ott kezeljék, ahol keletkeznek, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy egy komplex segítségnyújtási csomagot ajánl fel Csádnak.

Rovatok