Index Vakbarát Hírportál

„Orbánt zsebre tették vagy zsarolják” – mondta Márki-Zay pártjának alelnöke

2023. október 25., szerda 10:03

El kell döntenünk, hogy a jövőt választjuk, vagy visszazuhanunk a volt szovjet blokkba – jelentette ki Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) alelnöke a jövő évi európai parlamenti választás tétjével kapcsolatban az Indexnek. Arról is beszélt: optimista, és szerinte „kezdetnek nem rossz”, hogy a Medián 3 százalékra mérte a Márki-Zay Péter által alapított MMN-et.

A Medián szeptember végén ezer fő telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatást, ebből többek között az derült ki, hogy a támogatottság terén három újonnan létrehozott politikai formáció is megelőz parlamenti ellenzéki pártokat. Az MMN mellett a Vona Gábor által alapított Második Reformkort 2 százalékra, a Jakab Péter vezette Nép Pártjánt pedig 5 százalékra mérte a Medián a választani tudó biztos szavazók körében. Az MSZP 2, az LMP és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll a közvélemény-kutató legutóbbi felmérése alapján. A Medián ugyanakkor azt is jelezte, hogy a kutatás hibahatára ±3,5 százalék.

Molnár Róbert, az MMN alelnöke lapunknak azt nyilatkozta, hogy „a természetesen kialakuló, összeálló, alulról jövő kezdeményezésekben igazi erő van”, ezért optimista a Medián-kutatás eredménye láttán. A politikus szerint már a 2021-es ellenzéki előválasztás is megmutatta, illetve a tartózkodó szavazók számából is látni, hogy a mai magyar politikai közegből hiányzik egy olyan merőben másként gondolkodó szerveződés, amely új, modern, tisztességes, „nem feltétlenül oldalak mentén szegmentálódik, hanem az emberekre és a valódi értékekre épít”.

A politikus azt is kifejtette, hogy a kormányt nem érdeklik az emberek, mindenáron a hatalmat „és a még több pénzt” tiszteli, az ország pedig most ebbe „pusztul bele”. Hozzátette, a Mindenki Magyarországa Néppártban azt látják, hogy a jobb- és baloldali emberek egyaránt elszenvedői annak az állapotnak, amelybe az ország süllyedt, vagyis egyformán segítségre, támogatásra, illetve bátorításra szorulnak.

„Egy közösség, egy társadalom akkor tud élni, virágozni, ha az emberek azt látják, azt tapasztalják, hogy a vezetőik a szolgáik, és nem az uraik” – jelentette ki Molnár Róbert az Indexnek. Azt is mondta, hogy kezdetnek nem rossz a Mindenki Magyarországa Néppárt 3 százalékos eredménye, ebben szerinte benne van azoknak a szimpátiája, akik már megismerték a pártot.

„Azoké is, akik érzik, látják, hogy a vesztébe rohan az ország, és hisznek abban, hogy el kell végre jönnie annak az időnek, amikor a politikának nem a kormányzati leuralásról, korrupcióról, az acsarkodásról, és nem is a holtan járó ellenzékiségről kell szólnia, hanem egy új politikáról, a köz odaadó szolgálatáról” – fogalmazott a politikus, aki bízik abban, hogy lesznek még követői annak a szemléletnek, amit az MMN képvisel.

Nem kapkodják el

Márki-Zay Péter korábban azt mondta az Indexnek, hogy a párt csak az európai parlamenti választáson indul el 2024-ben. Molnár Róbert most azt válaszolta lapunknak, hogy majd a kellő időben nyilvánosságra hozzák az EP-listájukat. Azt is elárulta, hogy ez a jövő év első hónapjaiban várható.

A párt alap-infrastruktúrájának, szervezeti felépítésének és önálló arcélének kialakításán dolgozunk több munkacsoportban. A jó alapok, a struktúra és a jó szervezettség kulcsfontosságú, és most ez az első. A lista kérdése is fontos, de nem kapkodjuk el

– mondta az MMN alelnöke.

Megkérdeztük, ki lehet-e már jelenteni, hogy Márki-Zay Péter lesz a párt listavezetője.

Márki-Zay Péter többször is kijelentette, és – mint polgármestertársa – abszolút egyetértek vele, hogy neki Hódmezővásárhely az első. Ellenszélben is remek munkát végez a városban, igazi motorja a kialakult jó közösségnek. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy mint a párt elnökének és legismertebb politikusának vezetnie kellene ezt a listát. Természetesen az elnökségnek kell majd minderről döntenie, és kérni fogjuk a kongresszusi felhatalmazást is

– közölte Molnár Róbert.

Azt is elmondta, hogy sok tehetséges, nyelveket beszélő ember van közöttük. Erkölcsileg a legmegfelelőbbeket, szakmailag pedig a legfelkészültebbeket választják majd meg jelölteknek, „akik a magyar érdekeket és az európai értékeket fogják képviselni, illetve eltántoríthatatlan harcosai lesznek a korrupció elleni küzdelemnek idehaza, továbbá az Európai Unióban is”. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy korrupcióellenes programcsomagot szeretnének kidolgozni a következő hónapokban.

A kérdésre válaszolva, hogy milyen eredményre számítanak az európai parlamenti választáson, azt mondta: ha jól szervezettek lesznek, és nem rontják el, akkor lehetnek merészebb álmaik is. Hangsúlyozta: „Az európai parlamenti választás csak az első állomása annak az útnak, hogy lebontsuk a mostani rendszert, és elszámoltassuk az elmúlt évtizedek bűnözőit. Egy valódi kultúraváltást honosítsunk meg itthon.

„Amilyen rózsát szakítunk, olyat szagolunk”

Molnár Róbert szerint komplex kérdés, hogy kiolthatják-e egymást az új pártok a jövő évi európai parlamenti választáson. „Amit a mi esetünkben fontosnak tartok, az a személyes példamutatás, valamint az egyedi karakterünk bemutatása, amely lenyomata lesz annak a politikának, amit a jövőben itthon és az Európai Unióban is képviselni fogunk” – emelte ki.

Az európai parlamenti választás tétjéről is kérdeztük az MMN alelnökét, aki a következőképpen fogalmazott:

A nagyapám mondogatta mindig, hogy »amilyen rózsát szakítunk, olyat szagolunk«. Leegyszerűsítve: Európa vagy Putyin, kiegészülve a kínai kommunistákkal és Erdogannal. Ez a tét. El kell döntenünk, hogy a jövőt választjuk, vagy visszazuhanunk a volt szovjet blokkba. Óva intenék mindenkit a meggondolatlanságtól és a közömbös hozzáállástól. A tét valóban óriási. Olyan képviselőkre lesz szükség az Európai Parlamentben, akik a magyar érdekeket messzemenően képviselik, ugyanakkor készek az együttműködésre. Orbánt zsebre tették vagy zsarolják a keleti diktátorok, és a Kreml által közzétett Putyin–Orbán-találkozó megalázó felvételén is látható, hogy a miniszterelnöknek már nincs döntési szabadsága.

A Mindenki Magyarországa Néppárt azt vallja, hogy nincs erős Magyarország jól működő és kölcsönös európai érdekszövetség nélkül. Molnár Róbert szerint Szent István valóban „előre ment”, mert ezt az utat jelölte ki a számunkra, és „ha tanultunk volna a történelemből, ma kérdésként sem merülhetne fel senkiben, hogy nekünk, magyaroknak más utat kellene járnunk”.

Idén márciusban Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a 2022-es ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje interjút adott az Indexnek. Pártjának céljairól azt mondta: egyetlenegy olyan választás lesz jövőre, amihez kell párt, és ez az európai parlamenti választás. „Azt szeretnénk, ha azt az ötszázalékos limitet elérnénk, hogy legalább egy képviselőt ki tudjunk juttatni az Európai Parlamentbe” – jelentette ki. Azt is elmondta, könnyen lehet, hogy ő vezeti majd az európai parlamenti listájukat, de hozzátette: az elsődleges célja a polgármesterség Hódmezővásárhelyen.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. március 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok