Index Vakbarát Hírportál

Elemző az Orbán–Putyin-találkozóról: Magyarország nem mindig követi a kiszabott narratívákat

2023. október 17., kedd 17:16

Mindkét félnek megvannak a maga érdekei abban a tekintetben, hogy a kapcsolatok fennmaradjanak – jelentette ki Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozóját elemezve Seremet Sándor, az Eurázsia Központ kutatója az Indexnek. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Magyarország egyfajta fekete bárányként vagy fehér hollóként tűnhet fel az Európai Unió és a nyugati partnerek szemében.

A kutató szerint a magyar miniszterelnök és az orosz elnök találkozójának eredményeiről egyelőre korai beszélni, a rendelkezésre álló közlemények alapján a felek kölcsönösen kifejezték a párbeszéd fontosságát, illetve kiemelték a gazdasági együttműködés korábban elért eredményeinek fejlesztését. Konkrét döntésekről, vagy megállapodásokról még nem tudni.

Az Index kérdésére, hogy miért lehetett fontos ez a találkozó a magyar miniszterelnöknek és az orosz elnöknek, illetve melyek a stratégiai célok a magyar–orosz kapcsolatokban a két ország számára, Seremet Sándor kifejtette:

Oroszország számára igen fontos fenntartani a nemzetközi kapcsolatokat, hiszen az ukrajnai invázió után a Nyugat a szankciós nyomás mellett a Kreml nemzetközi elszigetelésére is törekszik. Az európai kapcsolatok fenntartása, az esetleges találkozók az európai vezetőkkel, így Orbán Viktor miniszterelnökkel is, jól kommunikálhatók az orosz társadalom felé, mondván: a megnehezedett geopolitikai körülmények ellenére is vannak olyan európai államok, amelyek továbbra is fenntartják a párbeszédet Oroszországgal. Magyarország igyekszik pragmatikus keretek között mozogni, mert az orosz kapcsolatok megszakítása vagy jelentős korlátozása káros hatással lehet a magyar gazdaságra.

A kiadott sajtóközlemények értelmében a találkozón szó esett a gáz- és olajellátásról, valamint az atomenergetikai együttműködésről. Az Eurázsia Központ kutatója hozzátette: Magyarország számára az energiaellátás kritikusan fontos, ebben Oroszországnak fontos szerepe van, ugyanakkor jelentős lépések történtek a diverzifikálás érdekében is. Az energetikai szektorban azonban komoly fajsúllyal rendelkezik az atomenergia, és az orosz atomenergetikai szektor továbbra is igen erős. Utóbbit egyelőre nem sújtják szankciók, így ezen a területen nem csak Magyarország számára szükséges az orosz kapcsolat – mutatott rá a kutató.

Álláspontja szerint mindkét félnek megvannak a maga érdekei abban a tekintetben, hogy a kapcsolatok fennmaradjanak.

Magyarország a gazdasága szempontjából kritikus kérdésekben igyekszik olyan pragmatikus keretek között mozogni, amelyek biztosítják a kitűzött célok – például stabil energiaellátás – elérését, ugyanakkor nem lépik túl az euroatlanti közösséghez való tartozás határvonalait és kötelezettségeit. Oroszország számára pedig fontos, hogy fel tudja mutatni, a nyugati izolációs törekvések nem működnek zavartalanul

– szögezte le Seremet Sándor.

A pekingi Orbán–Putyin-találkozó hírére érkezett nyugati kritikákkal kapcsolatban a kutató elmondta: Magyarország az Európai Unió és a nyugati partnerek szemében gyakran mutatkozik egyfajta fekete bárány vagy fehér holló szerepében, ugyanis nem mindig követi a kiszabott narratívákat.

Nagy valószínűséggel a legutóbbi találkozó is felháborodást vált majd ki a nyugati sajtóban. Emellett azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a nyugati narratívákat Közép-Kelet Európában egyre több kritika éri. Ennek példáját láthattuk Szlovákiában, de még Lengyelországban is. Utóbbiban persze inkább Ukrajna kritikája, mintsem az oroszokkal való párbeszéd lehetősége merült fel. Oroszország a világ legnagyobb kiterjedésű országa, és nem lehet máshová költöztetni. Minden háború véget ér egyszer, és a rendezés után előbb-utóbb ismét ki kell majd építeni a kapcsolatokat Oroszországgal is

– fejtette ki Seremet Sándor.

A kutató szerint egyszerűbb lehet értelmezhető keretek között tartani az oroszokkal való viszonyt – kiállva Ukrajna területi integritása mellett, elítélve az inváziót, és sürgetve a békés rendezést –, mintsem teljesen megszakítani és majd nulláról újraépíteni a kapcsolatokat, amikor erre a nemzetközi viszonyok ismét lehetőséget biztosítanak.

Az Orbán–Putyin-találkozóról itt írtunk; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint a magyar miniszterelnök békét kért az orosz elnöktől, de a tárgyaláson elhangzottak „sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre adnak okot”. David Pressman amerikai nagykövet kemény üzenetet küldött Orbán Viktornak, de a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs sem maradt adós a válasszal: „Elegünk van az amerikai nagykövet álszenteskedő viselkedéséből!”

(Borítókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2023. október 17-én. Fotó: Sputnik / Reuters)

Rovatok