Index Vakbarát Hírportál

Keményen üzentek Orbán Viktornak a Putyinnal való találkozása után

2023. október 17., kedd 15:39

Kétoldalú megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel Pekingben. A találkozó jelentős támadási felületet biztosít a magyar kormányfő kritikusai számára, sokan közülük billentyűzetet is ragadtak.

A háború kezdete óta nem sok EU-s vezető ült egy asztalhoz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben folytatott kétoldalú tárgyalásokat az orosz elnökkel. Bár korábban Dmitrij Peszkov úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek kétoldalú találkozót a felek között, mégis megtörtént.

A találkozó jelentős támadási felületet biztosít a magyar kormányfő kritikusai számára. Nem csoda tehát, hogy Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti (EP) képviselő, Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának zöldpárti politikusa és David Pressman, Amerika magyarországi nagykövete is billentyűzetet ragadott.

Verhofstadt a találkozón készült képet csak egy mondattal kommentálta. „Ukrán vér a kezén, Európa pusztulása a fejében... persze hogy Putyin Orbán legjobb barátja” – írta.

Az EP zöldpolitikusa egy videójelenetet osztott meg a megbeszélésről, amelyen az látható, ahogyan Orbán Viktor igyekszik megtalálni a helyét a fotelben, de az iratait sem tudja, hová helyezze. „Mintha tudta volna, hogy ez rossz ötlet” – fűzte hozzá Daniel Freund.

Magyarország vezetője – egyedül szövetségeseink között – úgy döntött, hogy egy olyan ember mellé áll, akinek az erői felelősek az emberiség elleni bűncselekményekért Ukrajnában. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletkötésekért könyörög

kommentálta az eseményeket David Pressman, Amerika magyarországi nagykövete is.

Eközben Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is kommentálta a találkozóval kapcsolatos kritikákat.

Úgy fogalmazott, valóban terítéken van, hogy ki üzletel az oroszokkal, de az Egyesült Államoknak is lejjebb kell csavarna a hangerőt, ugyanis csak nukleáris fűtőanyagból több mint kétszer annyit vásároltak, mint korábban.

Elegünk van az amerikai képmutatásból!

– írta. 

Rovatok