Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor békét kért Vlagyimir Putyintól, de nem erre a válaszra számított

2023. október 17., kedd 16:05

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingből jelentkezett be, és megosztott néhány részletet az Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök között zajlott találkozóról.

Szijjártó Péter Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozójáról elárulta, hogy a béke kérdése a tárgyalás jelentős részét kitevő napirendi pont volt. A külgazdasági- és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a békében érdekelt. Úgy vélekedett, hogy „ez a háború a tárgyalóasztalnál tud véget érni, a harctéren nincs megoldás, a harctéren halottak vannak”, a tárgyaláshoz viszont nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat. Nem értenek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy a béke feltételei javulni fognak, „ezek napról napra rosszabbodnak”.

Elnök úr a mai tárgyaláson is a béke lehetőségéről beszélt és a béke mellett állt ki. A válasz, amit kaptunk, az egész találkozó mondanivalója, az ott elhangzottak sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre adnak okot. Úgy tűnik, hosszabb távon kell berendezkednünk arra, hogy ez a nagyon nehéz nemzetközi környezet fog fennmaradni. Nekünk ebben a környezetben kell megtalálni a fejlődés lehetőségét

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Szükség van az együttműködésre

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Vlagyimir Putyint erős energetikai delegáció kísérte, Magyarország energiaellátásához pedig „szükség van a józan észre és a kölcsönös tiszteletre alapuló orosz-–magyar együttműködés fenntartására”.

Magyar–orosz együttműködés nélkül Magyarország biztonságos energiaellátása nem lenne garantálható. Ez nem politikai és nem is ideológiai kérdés, hanem fizikai kérdés. A közép-európai infrastruktúra-helyzet nélkülözhetetlenné teszi a magyar–orosz együttműködést

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: ha levágnánk magunkat az orosz energiahordozókról, fizikailag lenne megoldhatatlan az ellátás.

A tárcavezető elmondta, hogy idén eddig 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Oroszországból Magyarországra, döntően a déli szállítási útvonalon, valamint több mint 3,5 millió tonna kőolaj. Eközben a paksi atomerőmű-beruházást a második fázisába léptették, a szerződéseket adaptálták a jelenlegi helyzetre. Paks 2-vel kapcsolatban Szijjártó Péter leszögezte, a projekt nemzetköziségére bizonyíték, hogy amerikai, francia, valamint német vállalatok is részt vesznek abban a Roszatom mellett.

Bulgária „ellenséges” lépése

Szijjártó Pétert arról is kérdezte a közmédia riportere, hogy a Bulgáriában elfogadott jogszabály alapján jelentős vámot vethetnek ki az Oroszországból származó földgázra.

Szeretném világossá tenni, hogy Bulgáriának ez a döntése ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben

– húzta alá a külügyminiszter, egyúttal jelezve, hogy a lépéssel veszélybe lehet sodorni más országok energiaellátásnak biztonságát, ami ellentétes az európai szolidaritással, valamint az áruk szabad mozgásával kapcsolatban is felmerülnek kételyek.

Szijjártó Péter azt is világossá tette, az orosz féllel zajlott tárgyalásokon biztosították őket arról, hogy a szerződéses kötelezettségeknek megfelelően szállítanak, ezt Vlagyimir Putyin is megerősítette.

 Orbán Viktor: Ennek tudatában alakítjuk a következő hónapokat

A nap eseményeiről Orbán Viktor miniszterelnök is jelentett közösségi oldalán. Mint fogalmazott, a magyaroknak és egész Európának az volna a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak.

A kormányfő videóüzenetében elmondta, délelőtt Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokról, délután pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel volt találkozója. Orbán Viktor úgy értékelt: Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat, hogy lesz-e tűzszünet Ukrajnában.

Nekünk, magyaroknak és egész Európának az volna a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak. A válasz, amit az orosz elnöktől kaptam, a legkevésbé sem volt megnyugtató

– fogalmazott. Kijelentette: ennek tudatában kell alakítani a következő hónapokban Magyarország lépéseit.

„Nekünk, magyaroknak éppen ezért fontos, hogy a háború ellenére is fenn tudjuk tartani a magyar-orosz együttműködést az energia és egyéb gazdasági kérdések területén” – mondta Orbán Viktor.

Rovatok