Index Vakbarát Hírportál

Három héten át nem közlekednek a vonatok Tatabánya és Budaörs között

2023. október 25., szerda 19:12

Pénteken megkezdődik a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom-vasútvonal decemberig tartó felújításának második üteme: három héten át, november 17-ig szünetel a vonatközlekedés Tatabánya, illetve Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Tatabánya és Budaörs között, kizárólag pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A MÁV–Volán-csoport szerint megerősített létszámmal segíti majd az utasok tájékozódását, a Volánbusz pedig az első ütemhez viszonyítva kétszer annyi járművet biztosít. A vonatokon, állomásokon a hangosbemondó és a kijelzők is felhívják a figyelmet a változásokra.

Kiemelték: az elővárosi térség közútjain lassabb a haladás a vasúthoz képest, az M1-es autópályán pedig gyakran alakulhatnak ki dugók, ezért a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak 45-60 perccel, Tatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak pedig 10-30 perccel hosszabb eljutási időre kell számítaniuk.

Az autópálya üzemeltetője a teljes pályazár három hete alatt az M1-es autópálya érintett szakaszán elhalaszt minden olyan tervezett munkavégzést, amely a közlekedést akadályozná vagy lassítaná

– közölte a társaság. A Budapest és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő, valamint a Mura és Dráva nemzetközi InterCityk helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A nemzetközi vonatokon ugyancsak helyjegy váltása nélkül lehet utazni a belföldi forgalomban.

A fővárosból Tatabányára, illetve azon túl – Győr, Sopron, Szombathely, illetve Bécs, Graz felé – utazókat arra kérik, hogy a Budapest-Kelenföld állomásról induló gyorsjáratú IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe a több helyen megálló pótlóbuszok helyett. A reggel 6.40 és 8.45 között félóránként, Tatabánya felől érkező autóbuszok megállnak Budapest-Kelenföld vasútállomásnál (Őrmező) is, így gyorsabban el lehet jutni a 4-es metróhoz.

Akik a közlekedési rend változása miatt lemondanak az utazásukról, azoknak visszatérítik a Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonalra érvényes, fel nem használt menetjegyük árát.

A MÁV Zrt. szeptember 18-án közölte, hogy megkezdődött a Budapest–Győr–Hegyeshalom-vasútvonal Biatorbágy és Szárliget közötti, csaknem 29 kilométeres szakaszának három hónaposra tervezett felújítása. Az első ütemben a bal vágányt érintette az átépítés, emiatt korlátozták a közlekedést. A most következő, teljes lezárással járó második ütem után, november 18-án várhatóan a másik vágány átépítése következik, ekkortól ismét egy vágányon haladnak majd a vonatok.

Rovatok