Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi statisztika állítja: nem a legjobb dolog nőnek lenni Magyarországon

2023. október 25., szerda 06:54

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) tett közzé egy kimutatást, amely szerint Magyarországon az Európai Unión belül a második legrosszabb a nők helyzete a nemi egyenlőség szempontjából. Ezzel együtt biztató lehet, hogy általánosságban véve az egész Európai Unióban javul a nők helyzete.

Az Európai Unió idén a maximális 100-ból 70,2 pontot ért el a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) által közzétett adatok szerint, amelyeket a hvg.hu ismertetett. Az EIGE keddi közleményében kiemelte, hogy

a tíz éve bevezetett, évente frissített index még sosem mutatott ilyen pozitív eredményt.

Azt is kijelentették, hogy sosem ugrott akkorát a mutató egy év alatt, mint most: tavaly ugyanis még csak 68,6 pontos volt az uniós átlag.

Ugyanakkor a szervezet szerint intő jel az, hogy a nők esélyegyenlősége szempontjából hagyományosan jól teljesítő és most is az élen álló országokban vagy megakadt a fejlődés, vagy még romlott is picit tavalyhoz képest a helyzet:

Az EIGE szerint mindez azt jelzi, hogy a már elért eredményeket sem lehet készpénznek venni. A statisztika szerint az unióátlag alatti országok közül nagyot javult a nők helyzete Olaszországban, Portugáliában, Luxemburgban és Máltán. 

Némi előrelépés Magyarországon is látható volt. 

Tavaly az országot 54,2 pontra értékelték, míg az idei rangsorban 57,3 pont kapott Magyarország. Ez egyrészt pozitív eredmény lehet abból, hogy az Európai Unióban az átlagos javulás 1,6 százalék volt, aminek ez majdnem a kétszerese. 

A negatívum az, hogy ezzel együtt Magyarország

továbbra is hátulról a második helyen szerepel a listán.

Egyedül Románia ért el rosszabb helyezést ennél, 56,1 ponttal. Az, hogy mely országok mennyi pontot értek el, alább is megtekinthető:

Az EIGE statisztikáját összetett módon, számos paraméter alapján állítják össze, amelyek közt megtalálható például a bérezés, a munkahelyi egyenlőség, a nők elleni erőszak gyakorisága vagy a nők politikai szerepvállalásának gyakorisága is.

Rovatok