Index Vakbarát Hírportál

Dagad a botrány a Corvinus háza táján, reagált a Mol

2023. október 27., péntek 16:50

A héten azonnali hatállyal elbocsátották Ádám Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki idén év elején kezdeményezett etikai vizsgálatokat, miután kiderült, hogy egy befolyásos családból származó diákkal kivételeztek. Az oktató azt tervezi, munkaügyi pert indít.

A hét elején azonnali hatállyal elbocsátották Ádám Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, most pedig közleményben fejezte ki felháborodását az Oktatási Hálózat, amiért rendkívüli felmondással kirúgták Ádám Zoltán egyetemi docenst a Corvinus Egyetemről.

Bármilyen ürügyet is találtak az elbocsátására, a valós ok nyilvánvalóan az, hogy Ádám Zoltán nyilvánosan kiállt és vizsgálatot kezdeményezett az egyetem integritásán esett súlyos sérelem, a lefektetett vizsgakövetelményeket semmibe vevő, a szabályok helyett az egyetem gazdájaként működő kuratórium elnökének (Hernádi Zsolt Mol-vezér, a szerk.) gazdasági kapcsolataira tekintő protekciós vizsgáztatás miatt. Ami történt, az egyenes következménye annak, hogy az egyetemen a »modellváltás« során »kuratórium« néven teljhatalmat kaptak olyan politikai kinevezettek, akik könnyedén átgázolnak az alapvető egyetemi értékeken, az autonómián, az akadémiai szabadságon, a nyílt vita lehetőségén, a transzparencián

– írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében az Oktatói Hálózat.

Emellett az egyetemi modellváltást is keményen bírálták, de főleg az új vezetőket. Szerintük Ádám Zoltán kirúgásával példát szeretnének statuálni, mert az egyetemnek már csak a profit számít, amit a negatív reklám ronthat.

Nem tudjuk, hogy Ádám Zoltán eltávolítása a kuratórium által kinevezett és őket kiszolgáló egyetemi vezetők saját döntése-e, vagy pedig közvetlenül belefolytak a hatalom tényleges birtokosai, de ez valójában másodlagos. A lényeg az, hogy a »modellváltó« egyetemek az ezeket uraló vezetők felfogása szerint nem közintézmények, amelyeknek a köz számára átláthatóan kell működniük, hanem profittermelő vállalkozások, melyek nem is a tisztességet és joguralmat becsben tartó, hanem a sajátosan hazai haveri kapitalizmus körülményei között keletkeztek. Számukra minden »negatív« információ nyilvánosságra kerülése az igazságtól függetlenül káros, így a kritikus gondolkodás már eleve elfojtandó ellenségnek számít. Ádám Zoltán kirúgásával példát akartak statuálni; akár lesznek még hasonló esetek, akár nem, a csend azt jelenti majd, hogy a példa hatott

– olvasható a közleményben.

Reagált a Mol

A 24.hu-n megjelent cikkre a Mol is reagált a lapnak, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„A MOL tiszteletben tartja mindenki véleményét, azonban szeretnénk jelezni, hogy teljesen alaptalan, hamis és rosszindulatú az Oktatási Hálózat 24.hu által idézet állítása, mely szerint: »az egyetem gazdájaként működő kuratórium elnökének (Hernádi Zsolt Mol-vezér, a szerk.) gazdasági kapcsolataira tekintő protekciós vizsgáztatás« történt. A MOL-csoport arra kér mindenkit, aki az Ádám Zoltán-ügyben megszólal, hogy a tényekre támaszkodjon. A MOL-csoportot érő sérelmekkel szemben minden jogi eszközzel védekezni fogunk.”

Mint ismert, idén év elején etikai eljárás indult a Budapesti Corvinus Egyetem két munkatársa ellen, mivel kiderült, hogy a téli vizsgaidőszakban az egyik hallgató a többiektől fizikailag elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett (sikeres) vizsgát, miközben a tantárgyi adatlap feltételrendszere szerint eleve nem is kaphatott volna a tárgyból elégtelennél jobb jegyet.

Ádám Zoltán akkor az egyetem szakszervezeti tagjainak zárt csoportjában írt az esetről, amelyben arra is kitért, hogy a hallgató családja „a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezik”, és a szülők személyesen és e-mailben is megpróbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget. 

Ebből vizsgálat is lett, ami első fokon Ádám Zoltánnak adott igazat. De másodfokon az egyetem kuratóriuma épp az ellenkezőjét állapította meg, szerintük semmi szabálytalan nem történt.

Az egyetem Telexnek adott válasza szerint a döntésüket egyebek mellett az indokolta, hogy ezen eljárás alatt Ádám Zoltán nem működött együtt és nem küldött át bizonyos e-maileket. Az oktató szerint azonban ő végig együttműködő volt.

Rovatok