Index Vakbarát Hírportál

Pusztító erejű vihar csapott le Magyarországra

2023. október 27., péntek 20:06

Jelentős károkat okozott országszerte a pénteki vihar. Baranya vármegyében tizenhárom, Csongrád-Csanád vármegyében pedig négy településen nincs áram az elektromos vezetékre dőlt fák miatt. Az erős szélben egy autóbusz is felborult Békés vármegyében. A balesetben többen megsérültek. Szentesen tornádó ért földet. Rengeteg út vált járhatatlanná, több épület megrongálódott. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Pénteken egy gyors mozgású hidegfront miatt viharos széllökések alakultak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki több vármegyére az erős szél és a zivatarok veszélye miatt.

ORSZÁGSZERTE 160 ESETBEN AVATKOZTAK BE A TŰZOLTÓK A VIHAROS SZÉL MIATT, ÉS MÉG TÖBB MINT SZÁZ HELYRE KELL KIVONULNIUK A KÖVETKEZŐ ÓRÁKBAN.

A legtöbb esetben útra, kerítésre, elektromos vezetékre dőlt fák miatt érkezett riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, valamint több esetben épületekben is keletkezett kár – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek késő délután az MTI-vel.

Tizenhét településen nincs áram

Mukics Dániel tájékoztatása szerint Baranya vármegyében tizenhárom, Csongrád-Csanád vármegyében pedig négy településen nincs áram a viharos időjárásban elektromos vezetékre dőlt fák miatt. 

Az áramkimaradás mintegy 5000 fogyasztási helyet érint. A tűzoltók folyamatosan tisztítják meg az elektromos vezetékek környékét a faágaktól, hogy az áramszolgáltató mielőbb helyre tudja állítani az ellátást.

A Baranya vármegyei Dencsházán egy templom kétszer négyméteres csúcsdíszét fújta le a szél, míg a vihar miatt a helyi iskola kéménye is ledőlt, emiatt az épület fűthetetlenné vált. A vármegyében 47 családi házban keletkezett kár, tetőket, kéményeket bontott meg az erős szél.

Pécs belvárosának egy része áram nélkül maradt, ezért egy ideig néhány kereszteződésben a jelzőlámpák sem működtek. Az utcákon hömpölygött a víz a rengeteg eső miatt – közölte a PécsMa.

Mint írták, a kidőlt fák fennakadást okoztak a közlekedésben. Kétújfalu és Várad között teljes útzár, a 6-os főúton félpályás korlátozás van érvényben. A pécsi vasútvonalon a felsővezetékben tett kárt az ítéletidő. 

A zivatarlánc gyorsan elérte Pécs környékét, ahol a legerősebb széllökések a 80 kilométeres per órát is meghaladták – írja az Időkép. 

Erős szél borított fel egy buszt, többen megsérültek

Mezőberény és Békés között egy autóbuszt borított fel az erős oldalszél péntek délután. Egy embert a tűzoltók mentettek ki a jármű alól – írja a Katasztrófavédelem

A Békés vármegyei hírportál úgy tudja, hogy a Mezőberényből Békésre tartó, menetrend szerinti járat borult az árokba. A buszon felnőttek és gyerekek is utaztak. Egy ember súlyosan, tizennyolc pedig könnyebben megsérült.

Tornádó ért földet Szentesen

Bács-Kiskun vármegyében apokaliptikus pillanatokat rögzítettek. Baján 111 kilométer per órás széllökést mértek, míg Szentes környékén tornádó ért földet – írja az Időkép. 

Bácsbokod polgármestere, Kovács László a közösségi oldalán jelezte, hogy a vihar jelentős károkat okozott a helyi templomban és több intézményben. A kidőlt fákat várhatóan szombaton takarítják el, de elképzelhető, hogy a temetőt le kell zárniuk a hétvégére. 

Szegeden egy általános iskola tetejét bontotta meg a viharos szél, míg a bajai Rókus utcai kórház tetején a napelemtáblákat szakította le a szél 30 négyzetméteren. Néhány tábla leesett, és a környező épületekben is kár keletkezett, több helyen elektromos vezetékek is leszakadtak – ismertette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A vihar elsősorban a déli vármegyékben, de a Balaton-környékén is sok gondot okozott, Szántód és Zamárdi között, valamint Tihanyban kidőlt fák akadályozták a forgalmat, a tihanyi révnél pedig egy távközlési oszlop dőlt az útra.

Mint írtuk, nagy mennyiségű eső érte el pénteken Budapestet, ami problémát okozott több XIV. kerületi óvodában. A folyósokon vízgyűjtő edények álltak, de volt, ahol az elektromos kapcsolóból is folyt a víz. 

Rovatok