Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bejelentette, tíz év után megkezdődik az újjáépítés

2023. október 27., péntek 11:56

Magyarország továbbra is elkötelezett a kapcsolatrendszer újraépítése mellett Örményországgal, tíz év diplomáciai szünet után a felek olyan együttműködés kialakításán dolgoznak, amely mind a két nemzet érdekét szolgálja – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Jerevánban.

A tárcavezető az örmény kollégájával, Ararat Mirzojánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, ezen látogatással „hosszú vesszőfutás végére tesznek pontot”, hiszen volt tíz év, amíg a két ország között nem volt diplomáciai kapcsolat. Emlékeztetett rá, hogy tavaly a felek a viszony normalizálásáról döntöttek, olyan együttműködés felépítéséről, amely mind a két nemzet érdekeit szolgálja.

Leszögezte, ebben nagy segítség a kereszténység jelentette erős közös alap, ugyanis Magyarország és Örményország is hosszú időre visszatekintő keresztény örökséggel rendelkezik. Majd arra is kitért, hogy az örmény keresztény egyház fontos szerepet játszott a kapcsolat újraépítésében.

Természetesen mi igyekeztünk kimutatni a jóindulatunkat már korábban. Ennek keretében tárgyaltuk le azerbajdzsáni barátainkkal azt, hogy öt örmény hadifoglyot 2021 végén hazahozhattunk

– tudatta.

Támogatás és konzuli képviselet

Valamint hangsúlyozta, a kormány 116 millió forint támogatást nyújtott a hegyi-karabahi régióból Örményországba áttelepülő családoknak, illetve százezer adag vakcinával segítette a helyi védekezést a koronavírus-járvány idején.

Magyarország továbbra is elkötelezett ezen kapcsolatrendszer újraépítése mellett

– mondta.

Tájékoztatása szerint ennek jeleként újabb 40 millió forint támogatást biztosítanak a Hegyi-Karabahból elköltöző családok számára, továbbá hazánk kész részt venni az áttelepülők gyógykezelésében, és nyári táboroztatásra várja az érintett családok gyerekeit jövő évben.

Szijjártó Péter bejelentette, felsőoktatási együttműködési egyezményt is aláírnak, s ennek alapján évente harminc örmény tanulhat majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken. Érintette a magyarországi örmény kisebbséget is, és hangsúlyozta, hogy az utóbbi tizenhárom év során négyszeresére emelték a közösség számára juttatott költségvetési támogatások mértékét.

Majd közölte, felkérte örmény hivatali partnerét, hogy engedélyezze a magyar konzuli képviselet létrehozását Jerevánban.

A WizzAir légitársaságot pedig szavai szerint a kormány arra fogja ösztönözni, hogy ha már hét ország kilenc városába üzemeltet járatokat Jerevánból, akkor ehhez tizedikként Budapestet is adja hozzá.

Akkor a közvetlen kapcsolat fizikailag is valóban létre tudna jönni. Azt hiszem, hogy tíz év után ez nem rossz előrehaladás egy találkozó alkalmával

– vélekedett.

Mihamarabbi békét kíván a miniszter

A miniszter arról is beszámolt, hogy a világ biztonsága ma van a legrosszabb állapotban a hidegháború vége óta, és a kaukázusi régió instabilitása és fegyveres konfliktusai miatt is emberek százezrei, milliói szenvedtek évtizedeken át.

Magyarország olyan ország, amely mindig, minden háború és fegyveres konfliktus esetében a béke és a békés megoldások pártján áll. És ugyanígy van ez a kaukázusi térség kapcsán is

– mondta.

Majd aláhúzta, hogy a Kaukázus rendkívül fontos Európa számára, egyfelől a szomszédságból fakadóan, másfelől azért, mert a régió segíthet a kontinens energiaellátási válságának leküzdésében, innen újabb források beszerzésére lehet reálisan lehetőség.

Kijelentette, „épp ezért mi, magyarok azt szeretnénk, azt kívánjuk, hogy Azerbajdzsán és Örményország minél előbb alá tudják írni a békemegállapodást, amely aztán majd garantálni tudja, hogy itt, ebben a térségben az emberek a következő évtizedekben nyugalomban és békében éljenek, s amely lehetővé teszi, hogy itt, a térségben a következő évek, évtizedek a nyugodt gazdasági fejlődésről szólhassanak”.

Rovatok