Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek az alternatív népszavazás eredményei

2023. október 31., kedd 16:24

Október 23. és 30. között először tartottak Magyarországon alternatív népszavazást. A referendum lezárása után az Egységes Diákfront és az aHang aktivistái sajtótájékoztatón számoltak be a legfőbb tapasztalatokról, emellett azt is elárulták, milyen akciókkal készülnek a közeljövőben.

Nyolc nap után, október 30-án lezárult Magyarország első alternatív népszavazása, ahol már 16 éves kortól bárki elmondhatta a véleményét a hazai oktatási rendszerről. A szervezők előzetesen a 200 ezer fős részvételt tűztek ki célul, hiszen egy hagyományos népszavazás esetében is ennyi aláírásnak kell összejönnie a referendum kiírásához.

Végül 114 941-en mondták el a véleményüket – közölte a sajtótájékoztatón Tóth Enikő, az aHang munkatársa. Ami a részletesen adatokat illeti, 

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője ezt követően a válaszok arányát is ismertette, a hét kérdésben ez az alábbiak szerint alakult:

 1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  114 494 érvényes szavazat, igen: 99,5 százalék, nem: 0,5 százalék
 2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?” 
  114 611 érvényes szavazat, igen: 99,7 százalék, nem 0,3 százalék
 3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  114 664 érvényes szavazat, igen: 99,4 százalék, nem: 0,6 százalék
 4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”
  114 403 érvényes szavazat, igen: 98,2 százalék, nem:1,8 százalék (sokan közülük az 50 százalékos emelést is kevesellték)
 5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  114 629 érvényes szavazat, igen: 99,4, nem: 0,6 százalék
 6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  114 710 érvényes szavazat, igen: 99,5, nem: 0,5
 7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”
  114 181 érvényes szavazat, igen: 99,1, nem: 0,9

Egyértelmű üzenet, újabb konzultáció?

Szalóki Viktor úgy véli, az igenek aránya egyértelmű üzenet a döntéshozók felé, de számukra is egy erős jelzés arról, hogy a munkát folytatni kell.

Gajzágó József, az Egységes Diákfront aktivistája ehhez kapcsolódva bejelentette: november 17-én a nemzetközi diáknap alkalmából országos akciót tartanak, céljuk, hogy minél több tankerülethez eljuttassák a fent ismertetett eredményeket. Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett és Veszprémben már egészen biztos, hogy ott lesznek, de a lista még bővülhet.

Hajdú Gergő, az aHang munkatársa mindezt annyival egészítette ki, hogy miután a kormány a napokban bejelentette: újabb nemzeti konzultációra készülnek, egy másik akciót is kilátásba helyeztek.

„A népszavazás csak bemelegítés volt, a következő időszakban egymillió üres nemzeti konzultációt szeretnénk összegyűjteni” – jelentette ki.

Politikusok, közszereplők az ügy mellett

Múlt héten az aHang és az Egységes Diákfront közleményben fordult a parlamenti pártokhoz, azt kérve, hogy foglaljanak állást Magyarország első alternatív népszavazásáról és a hét oktatási kérdésről. A felkérésnek eleget tett többek között

A pártok és politikusok mellett közszereplők, ismert emberek is leadták a szavazatukat, így tett többek között

Rovatok