Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél nagyobb hadgyakorlatra készül a Magyar Honvédség

2023. november 4., szombat 08:50

Folyamatos a katonák és a haditechnikai eszközök átcsoportosítása az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat miatt az ország teljes területén, földön és levegőben – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az Adaptive Hussars 23 a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítése, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a szövetségnek, a Székesfehérváron felállított NATO-parancsnokság, valamint a Magyarországon települt NATO-harccsoport hazánk kiemelt szerepét bizonyítja a keleti szárny vonatkozásában – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Hozzátette, védelmi kiadásaink már jóval a vállalt határidő előtt elérték a GDP 2 százalékát.

A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát. A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit egy jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, dr. Böröndi Gábor vezérezredessel közösen Adaptive Hussars 23 néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendeltek el

– hangsúlyozta korábban a miniszter.

Az elkövetkező napokban elsősorban Újmajorba indulnak katonai konvojok többek között Tatáról, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről és Kaposvárról, de érkeznek járműoszlopok Pápára, Hajdúhadházra és Tiszaroffra is, igénybe véve a fő-, illetve mellékútvonalakat.

A forgalomban részt vevők láthatnak tréleren AN–2 naszádokat, PTSZ úszó szállító járműveket, valamint „saját lábon” közlekedő BTR–80 harcjárműveket is a korábban megszokott katonai személy-, teher-, illetve speciális (logisztikai) gépjárművek mellett.

A katonai járműforgalom leginkább az M0-s, az M3-as és az M7-es autópályákat, valamint a 7-es és a 8-as főutakat érinti,

de vasárnap a levegőben láthatnak ZLIN repülőgépeket és Airbus helikoptereket is, amelyek Szolnokról Pápára települnek át – olvasható a közleményben. Hozzáteszik, hogy a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy az állampolgárok nyugalmát a lehető legkisebb mértékben zavarja. A járművezetőket viszont arra kérik, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai technikai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

Rovatok