Index Vakbarát Hírportál

Az MCC-s diákokat is lenyűgözte a World Press Photo kiállítása

2023. november 7., kedd 10:18

Boris Kálnoky, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskolájának vezetője is kíváncsi volt arra a kiállításra, amely L. Simon László elbocsátásához és ezáltal az utóbbi idők egyik leghevesebb közéleti botrányához vezetett. Kálnoky a múzeumba nem egyedül ment, hallgatóit is elvitte, a diákokat pedig beszámolója szerint a kiállítás „minden egyes része” lenyűgözte.

Mint arról korábban beszámoltunk, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

Az indoklás szerint a vezető „az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A jogkövetés elmulasztására Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője mutatott rá még október végén. A politikus amiatt kérte Csák Jánost törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatására, mivel a múzeumban a november 5-ig megtekinthető World Press Photo kiállítás több LMBTQ-témájú fotót is bemutatott.

A programra a 18 év alattiakat is beengedték, noha a jelenleg érvényben lévő gyermekvédelmi törvény szerint ez már a homoszexualitás népszerűsítésének, megjelenítésének számít, ami – kiskorúak számára – nem megengedett Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Múzeum a történtekre reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a felszólítást nem tudják jogszerűen végrehajtani, mivel a látogatóktól nem kérhetnek személyi igazolványt. Mindezek ellenére a weboldalon feltüntették, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és egy 18 éven aluliakat korlátozó táblát is kitettek. Ezzel együtt a főigazgató köszönetet mondott a reklámért Dúró Dórának, amiben viszont nem volt köszönet.

A kirúgás után L. Simon László Facebook-oldalán azt írta: a döntést tudomásul veszi, azt ugyanakkor nem tudja elfogadni.

Az elbocsátás híre azóta már a hazai és a nemzetközi sajtót is bejárta, többen a kiállítás méltatása mellett döntöttek, így tett többek között Boris Kálnoky újságíró, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskolájának vezetője is, akinek a posztját a Gulyáságyú Média szúrta ki.

Kálnoky bejegyzésében azt írta: szombaton a hallgatóival együtt tekintette meg a kiállítást, amelynek „minden egyes része” lenyűgözte a diákjait.

Rovatok