Index Vakbarát Hírportál

Világelső támogatást kaphatnak a magyar felvételizők

2023. november 7., kedd 12:20

Újra lehet pályázni a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram „A” komponensére, amely a világ legrangosabb külföldi egyetemeire felvételizni kívánó fiatalokat segíti pénzbeli támogatással – tájékoztatott honlapján megjelent közleményében a Sándor-palota.

A Sándor-palota közlése szerint a pályázatokat első körben 2023. november 6. és 27. között lehet benyújtani, ezután a keretösszeg kimerüléséig fogadják a jelentkezéseket. A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.

A tájékoztatás szerint a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram célja a kiemelkedően tehetséges fiatalok külföldi továbbtanulásának anyagi és szakmai támogatása. A program – elsők között a világon – teljes körű finanszírozást biztosít a külföldi tudás megszerzéséhez, melyet később hazánkban is hasznosítanak a magyar fiatalok.

A Stipi „A” komponensének vissza nem térítendő támogatása a világ legrangosabb egyetemeire jelentkező diákok felvételi eljárásának költségeit fedezi. A támogatás egyebek mellett a felvételi eljárás díjára, a nemzetközi nyelvvizsga díjára és az utazási költségre is fordítható.

A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a program ötletgazdája és elindítója. A 2020-ban útjára indított ösztöndíjprogram A komponensével eddig 216 pályázatot támogattak 27,1 millió forinttal.

Érdemes figyelni a határidőt

Az ösztöndíjra a 17. életévet betöltött, de még 24 év alatti, kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várják. A kétkörös pályázat első benyújtásának határideje 2023. november 27. éjfél. Utána folyamatosan a pályázati keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2024. április 29. éjfélig fogadják a jelentkezéseket.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjrendszer három komponense a felvételitől az egyetem befejezéséig nyújt segítséget a magyar diákoknak. Az A komponens a felvételi eljárást finanszírozza, a B komponens a már felvételt nyert fiatal első évének teljes kiadását fedezi, a C komponens pedig a további évek elvégzéséhez biztosít támogatást.

 

Rovatok