Index Vakbarát Hírportál

30 éve nem látott honvédelmi gyakorlat vette kezdetét Magyarországon

2023. november 7., kedd 15:27

A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb – jelentette ki a honvédelmi miniszter kedden Hódmezővásárhelyen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf – aki Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnokának jelenlétében nyitotta meg a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlatot – , azt mondta: napjainkban a biztonságot csak egy jól kiképzett és felkészített honvédség tudja garantálni.

A veszélyek korát éljük. A biztonság hosszú évtizedek óta szilárdan álló építményén komoly repedések jelentek meg. Háború, illegális migráció és vele együtt terrorveszély sújtja Európát

– fogalmazott, kiemelve, hogy a terrorveszély a szerb-magyar határnál is egyre fokozódik, majd felidézte azt a titkosszolgálati jelentést, mely szintén terrorveszélyre figyelmeztet. Mint megírtuk: ez utóbbit nemzetbiztonsági szakértők egy csoportja „összeollózott propagandaanyagnak” minősítette.

Rossz hírek, jó hírek

A miniszter úgy véli, hogy miközben a határokon egyre aggasztóbb a helyzet, cserébe a honvédség háza tájáról hetente jó hírek érkeznek.

„Épülő és üzembe álló gyárak, érkező és használatba vett »nagyvasak«, sikeres toborzás és komoly teljesítmények jelzik, hogy egyre magasabb szintre lép a Magyar Honvédség” – sorolta a politikus, aki úgy véli: a NATO-erők bevonásával megszervezett Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat is ebbe a sorba tartozik.

Az olasz, török, horvát és amerikai részvétellel zajló, rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedő, a honvédség többségét és az államigazgatás jelentős részét megmozgató hadgyakorlat elsősorban a védelmi képességeket teszteli és fejleszti.

Hangsúlyozta azt is: 

a gyakorlat – jelenleg zajló – kezdeti fázisa csaknem ezer katonát érint, közülük 340-en külföldiek és 170-en tartalékos magyar honvédek.

Az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességének tesztelése érdekében a honvédség kijelölt állománya mellett több, hazánkban települt szövetséges katonai, illetve magyar állami szervezet is részt vesz majd a gyakorlaton, megközelítőleg 4500 emberrel, több mint 200 különféle technikát megmozgatva.

Szavai szerint most vizsgázik mindaz, amit eddig építettek. „Látni fogjuk, hol tartunk, látni fogjuk, mit és hogyan kell tovább erősíteni" – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

(Borítókép: Novák Katalin és Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2023. november 7-én. Fotó: Honvédelmi Minisztérium)

Rovatok