Index Vakbarát Hírportál

Nem válaszolt Szijjártó Péternek a svéd külügyminiszter

2023. november 7., kedd 11:55 | aznap frissítve

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még szeptemberben írt levelet svéd kollégájának, miután napvilágra került az a svéd dokumentumfilm, amely szerint Magyarországon 2010 óta hanyatlik a demokrácia. A levélre Tobias Billström nem válaszolt, amin a magyar diplomácia vezetője elmondása szerint nem lepődött meg.

A svédek NATO-csatlakozásának ügye másfél éve húzódik, és jelenlegi állás szerint már csak Magyarországon múlik a döntés. Amennyiben Magyarország is igennel szavaz, a skandináv ország lehet a NATO 32. tagja.

Szijjártó Péter az ATV-nek nemrégiben elmondta: még szeptemberben üzent a svéd külügyminiszternek, Tobias Billströmnek a miatt a kisfilm miatt, amelyet a svéd iskolákban kezdtek vetíteni. Ennek középpontjában a magyar demokrácia hiányosságai szerepeltek. A megjelenést követően több magyar politikus bírálta a kisfilmet, köztük Kövér László házelnök is.

A magyar külügyminisztert, mint később kiderült, válaszra sem méltatta svéd kollégája, amire Szijjártó Péter csak úgy reagált:

Én ezen azért nem vagyok meglepődve, mert jól látszik a svédek hozzáállása, hogy nem is akarnak reagálni, ami szerintem baj. Ez is egyfajta tiszteletlenség, ami nem segíti a folyamatot.

Arra a kérdésre, hogy még mindig érvényes-e az állítás, miszerint „nem mi leszünk az utolsók”, akik ratifikálják Svédország csatlakozását, a magyar külügyminiszter azt felelte: „természetesen ha ezt mondtuk, akkor ehhez tartjuk magunkat”.

Rovatok