Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon a világ szeme: 31 ország vár Orbán Viktorék döntésére

2023. október 24., kedd 18:25

Kedden sajtótájékoztatót tartott a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, ahol arról is szó esett: most, hogy Törökország megkezdte Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, kizárólag Magyarország jóváhagyására lesz szükség ahhoz, hogy 32. országként a svédek is csatlakozhassanak a szövetséghez.

Svédország másfél éve megindult csatlakozási folyamata jóval hosszabbra húzódott, mint a finneké, akik idén tavasszal már csatlakozhattak a szövetséghez. A svédek csatlakozását két ország, Törökország és Magyarország lassította. A magyar kormány hónapokkal ezelőtt azt ígérte: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja a csatlakozást. 

Az Országgyűlésben azonban azóta sem került napirendre a kérdés, és hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök benyújtotta a parlamentnek a Svédország NATO-tagsági kérelmét jóváhagyó törvényjavaslatot ratifikálásra. Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson üdvözölte a lépést (annak egyébként, hogy a török parlament mikorra hagyhatja jóvá a NATO-csatlakozást, nincs konkrét határideje). 

Erről a fejleményről esett szó a NATO keddi, Svédországban tartott sajtótájékoztatóján is, amelyen egyrészt Jens Stoltenberg főtitkár beszélt. Mint mondta, a török parlament részéről „gyors ratifikációra számít”. Hozzátette azt is, hogy a svédek csatlakozása erősíteni fogja a NATO-t, az ország készen áll a tagságra, és „eljött az idő”, hogy mindez valóra váljon. Ezután tért ki Magyarországra.

„Ami Magyarországot illeti, ők többször is mondták, hogy nem ők fogják utolsóként jóváhagyni a csatlakozást, és mivel már csak két ország van, amely nem ratifikálta ezt, szerintem ezt azt jelezheti, hogy Magyarország nem fogja késleltetni a folyamatot” – mondta Stoltenberg a The National News hírportál szerint a sajtótájékoztatón.

Az övéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Ulf Kristersson miniszterelnök is, aki azt mondta:

Több alkalommal is biztosított Magyarország miniszterelnöke, hogy nem fogják késleltetni Svédország csatlakozását, és úgy hiszem, hogy állni fogják a szavukat.

A sajtótájékoztatóról a Bloomberg is beszámolt már, és egy videót is feltöltöttek róla.

Szijjártó Péter ezzel ellentétesen nyilatkozott

A külügyminiszter kedd délután New Yorkban szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Szijjártó Péter azt mondta: a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén

nem változtatott semmit az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet.

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve közölte, hogy a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját. „A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben” – fogalmazott. 

„És most azzal, hogy Törökországban is megtörtént az ügynek a parlament elé való beterjesztése, ezzel gyakorlatilag most a török parlament ott tart, ahol a magyar parlament hosszú hónapok óta van, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet” – mondta Szijjártó az MTI szerint.

November vége lehet a kijelölt határidő

Mindeközben Jessika Roswall, Svédország EU-ügyi minisztere Luxemburgban, egy uniós tanácskozásra megérkezve közölte: azt tervezi, hogy egyeztet „magyar kollégájával” (vélhetően Bóka János uniós ügyekért felelős miniszterrel) annak érdekében, hogy Svédország mielőbb csatlakozhasson.

Gyors döntésre számítunk Magyarországtól is, tagok szeretnék lenni, amint lehet

– mondta.

A Bloomberg arról is írt, hogy sajtóértesülések szerint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára az előző héten egy levelet is küldött a NATO tagállamainak, amelyben azt mondta: Svédországnak legkésőbb november végére taggá kell válnia, ugyanis november 28–29-én tartják a NATO külügyminisztereinek tanácsát, és szeretné, ha ott Svédország már tagként lehetne jelen.

A magyar parlamentben már hónapok óta húzódik a csatlakozás ratifikálása, a kormány tagjai és kormánypárti képviselők többször is arra hivatkoztak, hogy szerintük Svédország nem tiszteli eléggé Magyarországot. A török csatlakozás hírére az ellenzéki pártok rendkívüli ülést összehívását kezdeményezték kedden.

Finnország is Magyarországot sürgeti

Sauli Niinistö finn elnök a finn közmédiának nyilatkozva azt mondta: a török ratifikációs folyamat megkezdése után arra számít, hogy felgyorsul Svédország csatlakozása. 

Ez egy üdvözlendő és régóta várt hír volt Törökországból. Valószínűleg itt az ideje annak is, hogy Magyarország is elkezdjen sietni egy kicsit

 – mondta az államfő.

Rovatok