Index Vakbarát Hírportál

A török elnöknek hála Orbán Viktor tartani tudja a szavát

2023. július 12., szerda 21:54

Török sajtóhírek szerint a török nemzetgyűlés októberig adott magának időt, hogy döntsön Svédország NATO-csatlakozásáról, ezzel pedig a magyar mozgástér is nagyobb lesz. Orbán Viktor így tartani tudja majd a szavát, korábban ugyanis azt ígérte, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Mint arról már írtunk, Recep Tayyip Erdogan elnök beadta a derekát, és úgy döntött, beleegyezik abba, hogy támogassa Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmét, azonban számos kötelezettségvállalás teljesítését várja az Egyesült Államoktól, az EU-tól, valamint Svédországtól.

Októberben dönthet a török nemzetgyűlés

Az ATV cikke szerint a svéd NATO-tagság török jóváhagyása a parlamenti naptárhoz kötött. Bár Törökország pozitív irányba változtatta Svédországgal kapcsolatos álláspontját, a Vilniusban készült jegyzőkönyvet még megküldik a parlamentnek.

Július 15-én azonban a török nemzetgyűlés október 1-jéig felfüggeszti a munkáját, ebben az időszakban kell Svédországnak, az EU-nak és az Egyesült Államoknak teljesítenie kötelezettségvállalásait.

A portál a török TGRT cikke alapján arról ír, Erdogan elnök a NATO-csúcsra egy dossziéval érkezett. Az Egyesült Államokat emlékeztette az F–35-ös és az F–16-os vadászgépekkel kapcsolatos hozzáállásra, valamint a törökellenes szankciókra is.

Az unióval kapcsolatban szóvá tette, hogy a tárgyalások megrekedtek Törökország teljes jogú csatlakozásával kapcsolatban. Szóba került a vízumliberalizáció, a vámuniós egyezmény aktualizálása és a terrorszervezetek uniós tagországokban folytatott tevékenysége is.

Magyarországnak is „marad ideje”

Az ATV megjegyzi, mivel a török nemzetgyűlés októberig halasztotta döntési lehetőségét a svéd NATO-csatlakozásról, így az Országgyűlésnek is több ideje marad; elképzelhető, hogy nem lesz szükség rendkívüli parlamenti ülésre a nyáron, hiszen akkor sem lenne a magyar Országgyűlés az „utolsó”, ha csak szeptemberben, az őszi ülésszakban szavazza meg a svéd csatlakozást.

Orbán Viktor így tartani tudja majd a szavát, korábban ugyanis azt ígérte, „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Szijjártó Péter egy régebbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést.

Kedden arról posztolt a külgazdasági és külügyminiszter, hogy a kormány álláspontja változatlan és világos: támogatják a svéd NATO-csatlakozást, ezért is terjesztették már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása – tette hozzá Szijjártó.

Rovatok