Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ha Ukrajnát most felvennénk a NATO-ba, az harmadik világháborúhoz vezetne

2023. július 11., kedd 09:13

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be róla, hogy elindult Litvániába, a NATO-csúcs helyszínére. Mint írta, a találkozó legfontosabb témái természetesen az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása lesznek. Később be is jelentkezett a NATO-csúcs helyszínéről is, és beszámolt a legfrissebb részletekről.

„A mi szempontunkból a legfontosabb az, hogy a szövetségnek volt egy megállapodása, miszerint a NATO nem részese az Ukrajnában zajló háborúnak, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ne is váljon részesévé, és megakadályozza az eszkalációt” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vilniusban, ahol épp a mai napon kezdődött meg a kétnapos NATO-csúcs. A diplomata szerint Magyarország számára a legfontosabb, hogy a NATO-csúcs tartsa érvényben a korábbi döntését. Ennek kontextusában kell értelmezni minden más jövőbeni kérdést.

Amikor új tagot vesz fel a NATO, akkor azt úgy teszi, hogy az az új tag hozzáadjon a szövetség biztonságához. Javítsa és ne rontsa a szövetség biztonságát. Ezért nyilvánvalóan egy háborúban álló ország felvétele a NATO-ba fel sem merülhet

– vélekedett a miniszter. Szerinte ezzel sokan a szövetségesek közül zárt ajtók mögött egyetértettek, azonban a nyilvánosság előtt kevesen állnak ki határozottan a véleményük mellett.

A miniszter úgy látja, abban az esetben, ha Ukrajnát most vennék fel a NATO-tagállamok közé, az egy harmadik világháborúhoz vezethetne. Ami Ukrajna csatlakozását illeti, elmondta, a csúcstalálkozó záró dokumentumának ebben a részében „közel sem szerepel semmifajta időpont vagy menetrend”, hanem a 2008-ban elfogadott csúcs nyilatkozatára utal vissza.

Elmondása szerint Ukrajnának éves nemzeti programokat kell készítenie, amelyet a külügyminiszterek értékelnek majd. Hozzátette azonban, hogy a kisebbségi kérdések, hangsúlyos szerepet kapnak majd. „Ukrajna majd egyszer akkor kaphat meghívást, ha teljesíti a feltételeket, és mindenki egyetért. A dolgok állása szerint jó esély van arra, hogy elkerüljük azt a döntést, amely a háború eszkalációjának kockázatával járna” – hangsúlyozta a miniszter.

Svéd NATO-csatlakozás

Szijjártó Péter egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést. Ebben arról is beszélt, hogy többször is konzultált már török kollégájával.

Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani

– mondta.

Törökország már támogatja a svédek csatlakozását a NATO-hoz

Hétfőn vált ismertté, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett abba, hogy támogassa Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmét. Jens Stoltenberg egy tájékoztatón elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök továbbítja Svédország pályázatát a török parlamentnek, és „biztosítja a ratifikációt”.

Erdogan döntése komoly fordulatot jelent ebben az ügyben, hiszen Törökország eddig megakadályozta, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz, mondván, Stockholm túlságosan engedékeny volt a kurd fegyveresekkel és más csoportokkal szemben, amit Ankara biztonsági fenyegetésnek tekint.

Ezzel Magyarország maradt az egyetlen NATO-tag, amely még nem járult hozzá Stockholm szövetségi csatlakozásához.

Technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása

Szijjártó Péter közösségi oldalán számolt be róla, hogy elindult a vilniusi NATO-csúcsra Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel. Mint írta, a találkozó legfontosabb témái természetesen az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása lesznek.

Magyarország álláspontja egyértelmű: minél előbb béke kell Ukrajnában, mert csak így lehet emberéleteket menteni. Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása

– szögezte le Szijjártó Péter.

Ugyanezt hangsúlyozta Vilniusban is, amikor élőben jelentkezett a NATO-csúcsról. Mint mondta, a magyar kormány már hosszú hónapokkal ezelőtt benyújtotta az országgyűlésnek a ratifikációról szóló előterjesztést. Szerinte nyilvánvaló, hogy ez azért történt, mert támogatják az ország felvételét a NATO-ba.

Rovatok