Index Vakbarát Hírportál

Előzetes mentesítést kapott az újfehértói vadászbaleset vádlottja

2023. november 10., péntek 16:24

Helybenhagyva az első fokon kiszabott felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbírságot, előzetes mentesítésben részesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón 2020-ban történt halálos vadászbaleset vádlottját pénteki jogerős ítéletében a Nyíregyházi Törvényszék.

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a férfit a Nyíregyházi Járásbíróság idén februárban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év, két évre felfüggesztett fogházra, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól – ismertette a szóvivő.

Resán Dalma felidézte, az ítéleti tényállás szerint 2020. május 15-én a vádlottat egy vendégvadásztató vitte ki egy újfehértói vadászterületre, ahol átengedte neki a tulajdonában lévő vadászfegyvert. Ennek működését és használatát előző nap megmutatta neki, mivel a vádlott ilyen típusú vadászfegyvert szeretett volna magának vásárolni.

A vadászaton a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de a mintegy hatezer méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el, és egy vétlen lövést adott le.

A szabálytalanul végzett kibiztosításkor kilőtt, majd lelassult és stabilitását vesztett lövedék egy több mint két kilométerre lévő újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit találta el, aki később a kórházban meghalt – tette hozzá a szóvivő.

Rovatok