Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna EU-s csatlakozása is szerepel majd az új nemzeti konzultációban

2023. november 11., szombat 10:52

Ukrajna európai uniós csatlakozása is szerepel a nemzeti konzultáció kérdései között − derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárának szombati facebookos videójából.

Már többször is írtunk arról korábban, hogyan blokkolja Magyarország Ukrajna uniós csatlakozását. A hivatalos indoklás szerint mindez azért történik, mert a kárpátaljai magyarok helyzete továbbra sem rendeződött Ukrajnában, sőt a magyar kisebbség jogai idén szeptemberben még tovább szűkültek.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában Ukrajnára is kitért. A kormányfő a műsorban úgy fogalmazott:

Az ukrán államot ne mi tartsuk el, ne a mi pénzükből vegyék a fegyvereket. Míg nemzeti kormány van, ez nem is fog megtörténni.

Hozzátette, hogy jelenleg olyan messze van Ukrajna az EU-s csatlakozástól, „mint Makó Jeruzsálemtől”.

A nemzeti konzultációban is előkerül a kérdés

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár a közösségi oldalán megosztott videójában azt mondta: „Ukrajnában jelenleg háború van, tehát ha az országot felvennék az Európai Unióba, akkor a háborút behoznák a közösségbe, és az uniós források jelentős része is Ukrajnához kerülne.”

A politikus azt is hozzátette, hogy a hamarosan induló nemzeti konzultációban arról is megkérdezi a kormány a magyar embereket, hogy szerintük Ukrajnának helye van-e az Európai Unióban.

Emlékeztetett arra is, hogy Ukrajnában elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség már meglévő, úgynevezett szerzett jogait, és ezeket a jogokat a mai napig nem adták vissza.

Rovatok