Index Vakbarát Hírportál

Nagy változások lépnek életbe az Árpád hídi halálos gázolás helyszínén

2023. november 14., kedd 19:00 | aznap frissítve

Új kerékpáros útvonal jön létre, és átalakul a Serfőző utca és Árpád fejedelem útja kereszteződése is a biztonságosabb közlekedés érdekében Budapest III. kerületében – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint az Árpád fejedelem útján új, egybefüggő kerékpározható útvonal jön létre a Germanus Gyula parktól a Szentlélek téren át egészen a Flórián térig.

A már meglévő Duna menti kerékpáros útvonalhoz a Nagyszombat utcai, illetve a Szépvölgyi úti HÉV-átjárónál lehet majd csatlakozni.

Az új kerékpársáv segítségével könnyebben megközelíthetők lesznek a lakott területek, ellentétben a Szépvölgyi útig, majd a Tímár utcáig a HÉV-vágányok és a Slachta Margit rakpart között kerítéssel elzárt területen vezető útvonallal – írta a BKK.

Mint olvasható, az Árpád fejedelem útján a meglévő gyalog- és kerékpárúttal párhuzamosan új, irányhelyes kerékpársávok épülnek, növelve az objektív biztonságot. Az összefüggő kerékpározható hálózat megvalósítását szolgálja még Óbudán a Flórián téren megvalósuló kerékpárút-átvezetés is, ami egy régóta hiányzó kerékpározható kapcsolatot teremt a Vörösvári út, valamint az Árpád fejedelem útja és az Árpád híd között – írta a BKK.

A társaság kiemelte: a cél, hogy biztonságosan kerékpározható útvonal jöjjön létre a Margit hídtól a Szentlélek téren át a Vörösvári út–Körte utca–Ágoston utca csomópontig. Az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a kerékpározás, hanem az egyéb közlekedési módok feltételei is javulnak. Mint írták, a beruházás megvalósulásával több kereszteződésben és útszakaszon is lényegesen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei.

Változtatnak a kereszteződésen, ahol a nyári baleset történt

Az egyik kiemelt helyszín a Serfőző utca és Árpád fejedelem útja kereszteződése, ahol a nyáron halálos kimenetelű gázolás történt. Ez az a gázolás volt amelyben meghalt egy 46 éves férfi Óbudán (cikkünk korábbi verziójában pontatlanul írtunk arról, hogy az országos sajtóhírré vált júliusi gázolásról van szó).

A csomópontban most a BKK megemeli és leszűkíti az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami elősegíti és arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy lassabban haladjanak át a kereszteződésen.

Továbbá piros útburkolati jellel teszik láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését, taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolatot kialakítva biztosítják az akadálymentes és biztonságos gyalogosközlekedést.

A fejlesztés során kicserélik a háromszögsziget aszfaltburkolatát, és korszerűsítik a közvilágítást 

– olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint a projekt zárását jelentő műszaki átadás-átvételi eljárás várhatóan december közepén fejeződik be.

Rovatok